Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:45 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Momente emoţionante la Cumpăna! Trei băieţei şi o fetiţă din centre de asistenţă maternală au primit Taina Sfântului Botez (galerie foto)

ro

15 Oct, 2018 00:00 790 Marime text
La Cumpăna, prin iniţiativa primarului localităţii, ec. Mariana Gâju, a devenit deja o tradiţie ca în zilele de sărbătoare să fie botezaţi copii abandonaţi de părinţi. De mai bine de 12 ani, la iniţiativa Primăriei, a Consiliului Local Cumpăna şi a Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, au fost creştinaţi mai bine de 300 de micuţi.
 
Iată că, sâmbătă, 13 octombrie, în ajunul sărbătorii de cinstire a Sfintei Parascheva, la biserica din Cumpăna ce poartă acest hram, patru copii aflaţi în asistenţă maternală au fost creştinaţi. Taina Sfântului Botez a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoţi. În prezenţa naşilor, copiii au primit numele Adrian Paraschiv, Andrei Paraschiv, Matei Daniel şi Alexandra Maria. Cei care au ales să le fie părinţi spirituali spun că vor să le ofere acestora un strop din dragostea de care au fost lipsiţi. Toţi micuţii au primit în dar câte o icoană de la primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
Creştinarea copiilor din centrele de plasament şi a celor aflaţi în grija asistenţilor maternali a devenit un obicei admirabil al comunităţii din Cumpăna, peste 300 de suflete nevinovate fiind botezate în cele două biserici din localitate, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfânta Parascheva“. Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, afirmă că au găsit „naşi cu sufletul mare, care îşi vor pune amprenta pe soarta acestor copilaşi“. Duminică, locuitorii comunei Cumpăna au participat la sfânta liturghie, după care a urmat o agapă frăţească.
 

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea familiei

 
Cunoscută şi sub numele de Paraschiva, Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 14 octombrie. În anul 1641, moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“.
 
Aducerea moaştelor la Iaşi a fost un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moaştele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
 
Sfânta s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors şi a murit la 27 de ani. A fost îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu recunoscuse în ea pe fata frumoasă de odinioară. Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a arătat în vis la doi oameni evlavioşi, în strălucirea ei cerească, cerând ca trupul ei înmiresmat să fie scos din mormânt.
 
Sfintele moaşte au făcut minuni pentru mii de oameni. Duse din Epivatos la Târnovo şi apoi la Constantinopol, după sute de ani, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi, unde se află şi acum. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 şi în această zi este cinstită Cuvioasa Parascheva de Biserică şi de miile de români evlavioşi care vin în pelerinaj din toate părţile ţării.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii