Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:32 25 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaj important transmis de primarul Gabriela Iacobici locuitorilor din comuna Grădina şi satul Cheia

ro

14 Jul, 2018 00:00 2194 Marime text
Satul Cheia a intrat în carantină, montându-se filtre la intrarea şi ieşirea în localitate, pe DJ 222. Mai mult, se va face recensământul porcilor din localitatea Cheia şi localitatea Grădina.
 
Primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici, a transmis un mesaj important cetăţenilor comunei şi ai localităţi Cheia. „Vă informam că în localitatea Cheia s-a depistat, la o fermă, focarul de pestă porcină africană. La nivel de judeţ, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a hotărât ca localitatea Cheia să intre în carantină, montându-se filtre la intrarea şi ieşirea în localitate, pe DJ 222, să se facă recensământul porcilor din localitatea Cheia şi din localitatea Grădina. Situaţia este ţinută sub control în momentul de faţă. Cu speranţa că nu vor mai fi depistate alte focare pe raza comunei Grădina. Vă mulţumesc pentru înţelegere!“ a declarat primarul Gabriela Iacobici.
 
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007 prin deşeuri alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii, care au fost folosite pentru hrănirea unor porcine din Georgia. De aici, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând la graniţa Uniunii Europene. Boala a fost descoperită pentru prima dată în Kenya şi este prezentă în mai multe ţări subsahariene, inclusiv Madagascar.
 
PPA a apărut pentru prima dată pe teritoriul Europei în anul 1957, la Lisabona (Portugalia), când deşeurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hrănirea unor porcine din zona aeroportului din oraş. Boala a fost activă în Europa timp de mai multe decenii, fiind raportate cazuri în Spania şi Portugalia, până la eradicarea sa la începutul anilor 1990. Ultima zonă în care boala este endemică este insula Sardinia.
 
Pesta porcină africană are o perioadă de incubaţie de 3 - 15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile în forma sa acută. Este o boală infecţioasă, afectând porcinele de toate vârstele şi sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii, chiar şi mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pestă porcină, clasică sau africană.
 
Când devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută şi cronică. Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate, căpuşe (Ornithodoros) ce s-au hrănit din animale infectate sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.
 
Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în materialele fecale ale animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată. În momentul de faţă nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecţiile cu pestă porcină africană. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi controlul potrivit al posibilelor focare de infecţie - raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile.

Ti-a placut articolul?

Comentarii