Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:11 08 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările la Parcul Arheologic nu sunt recepţionate. Iată contractul încheiat de Primăria Constanţa cu asocierea Mobitom - Pomacost! (document)

ro

09 Aug, 2018 00:00 2816 Marime text

În august 2018, lucrările la Parcul Arheologic se află în curs de execuţie, nefiind finalizate şi nici recepţionate, pentru realizarea acestora aflându-se în derulare contractul nr. 159456/18.11.2016, încheiat cu SC Mobitom SA, lider de asociere. Contractul avea iniţial o durată de 110 zile calendaristice. Pe parcurs însă, au apărut o serie de situaţii care au determinat executarea unor lucrări suplimentare.
 
Astfel, reamintim că noile soluţii din avizul RAJA pentru branşamentul de apă, canal, pluvial, solicitat ca urmare a constatării că sistemul existent era nefuncţional, au impus lucrări suplimentare; diferenţele de nivel rezultate din măsurătorile topo după lucrările de demolări alei, trotuare au impus lucrări suplimentare constând în umpluturi cu piatră spartă, precum şi variaţii suplimentare ale stratului suport, format din nisip şi pietriş pentru pavele, şapă şi lucrări conexe.

De asemenea, Muzeul de Arheologie Constanta a solicitat, după începerea lucrărilor, supraînălţarea postamentelor aferente pieselor arheologice existente, precum şi proiectoare suplimentare pentru punerea în valoare a acestor obiecte statuare/piese arheologice. Din măsurători pe teren, a rezultat ca nu sunt asigurate lungimile pentru traseul cablurilor de alimentare electrice aferente unor obiecte proiectate, iar acestea au necesitat lucrări suplimentare de spargere şi refacere a betonului pentru aducerea terenului la aceeaşi cotă la fântânile arteziene.

De asemenea, la cele trei foişoare din proiect s-a constatat o neconcordanţă la structura metalică în partea desenată faţă de partea scrisă, rezultând o diferenţă în minus de material, şi nu au fost identificate lucrări de fundare (lucrări de săpătură, cofraje etc.).
Faţă de cele prezentate, autorităţile locale au luat decizia revizuirii proiectului tehnic aferent obiectivului de investiţii. SC Expert Proiect 2002 SRL a finalizat proiectul tehnic revizuit aferent obiectivului „Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic din municipiul Constanţa“. Acesta a fost aprobat şi în şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa.

Vă reamintim că în 2016, din cauza contestaţiilor, fondurile europene pentru lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic s-au pierdut, iar Primăria Constanţa s-a văzut nevoită să aloce 15 milioane de lei din bugetul propriu pentru finalizarea proiectului. Lucrările au fost reluate în toamna anului 2016. Lucrările din proiectul revizuit au fost executate tot de Mobitom SA, constructorul cu care municipalitatea a încheiat pe 18.11.2016 contractul nr. 159.455 privind reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic. Precizăm că adiţionalul pentru executarea proiectului revizuit nu a fost prezentat de autorităţile locale. 

SC Mobitom SA (lider de asociere) - asociat SC Pomacost SA, constructorii Parcului Arheologic

Pe 18.11.2016, municipalitatea a semnat contractul nr. 159.455 privind reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic. Contractul, în valoare de 15.576.652 de lei cu TVA, respectiv 3.461.478 de milioane de euro, a fost încheiat cu asocierea de firme SC Mobitom SA (lider de asociere) - SC Pomacost SA. Scopul contractului este dezvoltarea şi promovarea turismului prin reabilitarea infrastructurii publice urbane, crearea şi modernizarea infrastructurii aferente utilităţilor publice urbane, îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în oraşul Constanţa prin reabilitarea şi amenajarea zonei de promenadă adiacente Palatului Administrativ, situată în centrul municipiului Constanţa, în vederea stimulării creşterii economice locale şi regionale şi creării de noi locuri de muncă, în contextul protejării mediului înconjurător şi asigurării dezvoltării durabile.

Primăria a făcut public contractul cu Mobitom. Nu şi adiţionalele 

Potrivit contractului făcut public de Primăria municipiului Constanţa, valoarea totală a contractului este de 8.464.468,90 de lei fără TVA, din care valoarea lucrărilor de diverse şi neprevăzute este 257.942,72 de lei fără TVA ,în conformitate cu propunerea financiară a constructorului.
 
„Din valoarea aferentă procentului de diverse şi neprevăzute vor fi decontate, doar dacă apar, cheltuielile cu lucrări care pot fi incidente pe parcursul derulării contractului care nu reprezintă modificări substanţiale ale contractului de achiziţie publică conform art. 221 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice. Decontarea lucrărilor ce fac obiectul prezentului contract se va efectua prin plăţi parţiale şi o plata finală.
 
Perioada de garanţie acordată lucrărilor este de 60 de luni şi curge de la data recepţiei efectuate la terminarea lucrărilor. În perioada de garanţie, executantul are obligaţia, în urma dispoziţiei date de beneficiar, de a executa toate lucrările de modificare, reconstrucţie şi remediere a viciilor şi a altor defecte a căror cauză este nerespectarea prevederilor contractuale. Staţionarea în cadrul termenului de garanţie prelungeşte corespunzător perioada de garanţie. Prin staţionare în cadrul termenului de garanţie se înţelege timpul scurs de la data actului de sesizare a defectului până la data procesului-verbal de stingere a reclamaţiei în perioada de garanţie“, se arată în contractul privind reabilitarea Parcului Arheologic.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza contractul încheiat de Primăria Constanţa cu asocierea Mobitom - Pomacost pentru reabilitarea Parcului Arheologic.
 
Citeşte şi:
 
Proiectul tehnic al Parcului Arheologic a fost revizuit. Va reuşi Mobitom să termine lucrarea anul acesta? (document)

Proiectul revizuit pentru Pasajul Cumpenei își așteaptă avizele Finalizarea lucrărilor de la Parcul Arheologic, scoasă la negociere

Lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic din Constanţa, sistate. Va fi gata anul acesta sau în 2018?

Ti-a placut articolul?

Comentarii