Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:35 26 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul revizuit pentru Pasajul Cumpenei își așteaptă avizele Finalizarea lucrărilor de la Parcul Arheologic, scoasă la negociere

ro

26 Aug, 2017 00:00 2106 Marime text
În ședința Consiliului Local Municipal de ieri a fost aprobat proiectul tehnic revizuit aferent obiectivului „Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic din municipiul Constanța“. Proiectul a fost executat de SC Expert Proiect 2002 SRL. 

Lucrările de la Parcul Arheologic se află în curs de execuție, pentru realizarea acestora aflându-se în derulare contractul nr. 159456/18.11.2016, încheiat cu SC Mobitom SA, pentru o durată de 110 zile calendaristice.

Pe parcurs însă au apărut o serie de situații care au determinat executarea unor lucrări suplimentare. Astfel, reamintim că noile soluții din avizul RAJA pentru branșamentul de apă, canal, pluvial, solicitat ca urmare a constatării că sistemul existent era nefuncțional, au impus lucrări suplimentare; diferențele de nivel rezultate din măsurătorile topo după lucrările de demolări alei, trotuare au impus lucrări suplimentare constând în umpluturi cu piatră spartă, precum și variații suplimentare ale stratului suport, format din nisip și pietriș pentru pavele, șapă și lucrări conexe.
 
De asemenea, Muzeul de Arheologie Constanța a solicitat, după începerea lucrărilor, supraînălțarea postamentelor aferente pieselor arheologice existente, precum și proiectoare suplimentare pentru punerea în valoare a acestor obiecte statuare/piese arheologice. Din măsurători pe teren, a rezultat ca nu sunt asigurate lungimile pentru traseul cablurilor de alimentare electrice aferente unor obiecte proiectate, iar acestea au necesitat lucrări suplimentare de spargere și refacere a betonului pentru aducerea terenului la aceeași cotă la fântânile arteziene. De asemenea, la cele trei foișoare din proiect s-a constatat o neconcordanță la structura metalică în partea desenată față de partea scrisă, rezultând o diferență în minus de material, și nu au fost identificate lucrări de fundare (lucrări de săpătură, cofraje etc.).

Față de cele prezentate, autoritățile locale au luat decizia revizuirii proiectului tehnic aferent obiectivului de investiții. Lucrările au fost reluate în toamna anului 2016 și ar fi trebuit să fie finalizate, însă vor mai dura, spune primarul Decebal Făgădău. Ce se va întâmpla mai exact și cine va executa lucrările din proiectul revizuit? Mobitom, constructorul cu care municipalitatea a încheiat pe 18.11.2016 contractul nr. 159.455 privind reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic, în valoare de 15.576.652 de lei cu TVA, respectiv 3.461.478 de milioane de euro, își va respecta partea sa din contractul de 110 zile și va scoate din aceste zile lucrările neprevăzute, explică primarul Făgădău. „Restul lucrărilor vor fi scoase la negociere directă, pentru că timpul este foarte scurt, e treaba colegilor de la Achiziții. Vom utiliza o procedură simplificată“, spune Decebal Făgădău.
 
În ceea ce privește celălalt proiect al municipalității care înregistrează întârzieri, cel de reparații capitale și modernizare a Pasajului Cumpenei, proiectul tehnic revizuit a fost retras ieri de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, deoarece nu avea toate avizele necesare. Pasajul Cumpenei din Constanța, cunoscut mai mult ca Podul de la Butelii, a intrat în reparații în luna aprilie a acestui an. De menționat că până în prezent au fost scoase aproape toate liniile de tramvai.


 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nicolae 26 Aug, 2017 18:45 si cine plateste diferenta ? cel care a proiectat gresit sau constanteanul de rand ?? sau este o gaselnita de a mai da bani unei firme de "partid " ?