Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic de la Tomis vor începe la vară și vor dura 18 luni

ro

12 Jan, 2021 00:00 1776 Marime text
  • Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu împreună cu antreprenorul, reprezentanți ai Muzeului de Istorie Națională şi Arheologie Constanța şi colegi din Consiliul Județean a inspectat ieri clădirea care aparține MINAC
  • S-a convenit cu reprezentanții Muzeului de Istorie Națională şi Arheologie Constanța ca obiectele de patrimoniu să fie permutate succesiv, astfel încât echipele de muncitori să poată interveni simultan la patru magazii
  • Lucrările demarează la începutul acestei veri și se vor derula pe parcursul a optsprezece luni
  • Vicepreședintele CJ a anunțat că  va verifica în mod regulat stadiul şi calitatea lucrărilor
  • După trei încercări eșuate, Consiliul Județean Constanța a atribuit anul trecut contractul de „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic
  • Valoarea totală a achiziției (fără TVA) sunt de  9.869.677 lei.
  • Câștigătoarea licitației este societatea Giano Restauri din Roma, Italia, specializată în restaurări de monumente istorice
     
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu împreună cu antreprenorul, reprezentanți ai Muzeului de Istorie Națională şi Arheologie Constanța şi colegi din Consiliul Județean a inspectat ieri clădirea care aparține MINAC.
 
“În ultimii treizeci de ani, lucrările de întreținere a acestui monument au fost insuficiente, iar asta se vede uşor cu ochiul liber în fiecare dintre cele unsprezece magazii cu tavanul boltit, afectate sever de infiltrații.
 
Antreprenorul pare să fi înțeles nevoia urgentă de intervenție la nivelul acoperişului şi al teraselor.
Am convenit împreună cu reprezentanții Muzeului de Istorie Națională şi Arheologie Constanța ca obiectele de patrimoniu să fie permutate succesiv, astfel încât echipele de muncitori să poată interveni simultan la patru magazii.
 
Monumentul va fi restaurat în întregime, iar lucrările ar trebui să demareze la începutul acestei veri, având o durată de optsprezece luni” , a spus Enciu.
 
Vicepreședintele CJ a anunțat că  va verifica în mod regulat stadiul şi calitatea lucrărilor.
 
După trei încercări eșuate, Consiliul Județean Constanța a atribuit anul trecut contractul de „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic.
 Valoarea totală a achiziției (fără TVA) sunt de  9.869.677 lei.
Câștigătoarea licitației este societatea Giano Restauri din Roma, Italia, specializată în restaurări de monumente istorice.  

Etapele principale ale realizării investiţiei sunt: - organizare de şantier; - demontare instalaţii existente; - lucrări de protecţie, de eliminare a umidităţii şi a materialelor cu atac biologic; - lucrări instalaţii electrice; - lucrări instalaţii sanitare; - lucrări instalaţii de încălzire/ventilare; - lucrări de restaurare; - lucrări de amenajare sit arheologic.

Până la începerea efectivă a lucrărilor, administrația județeană trebuie să finalizeze și proiectul tehnic de restaurare pentru obiectivul de investiții - Edificiul Roman cu Mozaic.

Citește și:

O societate din Roma a câștigat contractul de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic din cadrul MINA Constanța

#citeșteDobrogea: Pe vremea când în locul Edificiului Roman cu Mozaic exista gara Thetis
 
#DobrogeaDigitală: „Edificiul Roman cu Mozaic”, autor Vasile Canarache, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea 122 de ani de la naşterea lui Vasile Canarache, ctitor a numeroase edificii dobrogene
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii