Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Făgădău - „M-am săturat să tot răspund la mizeriile de genul «primarul distruge spaţiul verde»! Mergeţi, vă rog, la instanţă! Vreau un PUG serios, nu îl putem face peste noapte!“

ro

01 Nov, 2018 00:00 2681 Marime text
Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Constanţa şi regulamentul local de urbanism aferent au fost prelungite pentru cinci ani până în 2023. Votul s-a dat ieri, în şedinţa Consiliului Local Municipal. Actualul PUG datează din 1999 şi este singurul plan urbanistic al municipiului de după Revoluţie.  

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a precizat că se lucrează la actualizarea PUG-ului Constanţei. Documentaţia de actualizare a Planului Urbanistic General va fi elaborată în baza contractului nr. 26594/19.02.2016 şi a documentelor anexe actualului PUG, aprobat prin HCL nr. 653/1999.

Caietul de sarcini a fost definitivat în colaborare cu experţii Băncii Mondiale, iar în luna octombrie a anului 2017, între reprezentanţii UAT Constanţa şi cei ai Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BIRD a fost încheiat un acord pentru servicii de asistenţă tehnică privind Programul de dezvoltare urbană a municipiului Constanţa, cu următoarele componente: planificarea şi gestionarea investiţiilor de capital, gestionarea activelor municipale şi de regenerare urbană, o îmbunătăţire a competitivităţii zonei metropolitane.
 
Componenta de regenerare urbană include studii referitoare la: dezvoltarea strategiei oraşelor inteligente de gestionare a activelor, asistenţă în elaborarea unui plan integrat de amenajare a teritoriului pentru zona metropolitană, facilitarea activităţilor de regenerare urbană, facilitarea elaborării unei strategii de reabilitare a cartierelor de blocuri de apartamente. 

„Suntem în plin proces de actualizare. Nu este un lucru care să se întâmple peste noapte. Doar dezbaterea sau analiza din punctul de vedere al impactului asupra mediului, după părerea mea, va dura poate chiar 2 ani de zile. Este un document de planificare ce se face o dată la 20-25 ani. Dacă noi vrem să dăm o altă dinamică oraşului nostru, o dinamică controlată, nu una haotică ca până acum, nu trebuie să facem lucrurile în pripă. Pentru că avem, blocuri între case, ba, mai nou, şi… case între blocuri, ceea ce nu este firesc. M-am săturat să tot răspund la mizeriile de genul Făgădău distruge spaţiul verde! Mergeţi vă rog la instanţă! Nu eu fac Registrul spaţiilor verzi, eu pun în aplicare deciziile Consiliului Local, nu primarul aprobă PUZ-urile, ci Consiliul. M-am săturat de ipocriţii care mint în continuare cum că feliem parcul Tăbăcărie, cum că îl vindem. Aţi văzut vreo acţiune în instanţă? Tot ce au reuşit ei să atace este un proiect pe fonduri europene care îşi propunea creşterea spaţiul verde. De obicei nu răspund, dar nu voi mai suporta multă vreme, minciuna şi ipocrizia unor oameni care spun că nu fac politică sau sunt noul val în politică, dar care în realitate reprezintă nişte politicieni de joasă speţă!
 
PUG-ul nu depinde de mine, cât durează acordul de mediu, cât durează achiziţia publică, dacă CLM îl va aproba. Vă rog, uitaţi-vă cât a durat şi în cazul altor municipii să elaboreze un astfel de document. Îmi doresc un PUG serios. Singura garanţie pe care pot să o dau constănţenilor este că fac tot ceea ce ţine de mine să avem un PUG. Că am apelat la cei mai buni experţi. Chit că nu se finalizează în mandatul meu, vreau să pot spune, eu am făcut lucrul acesta”, susţine edilul-şef al municipiului Constanţa.
 

PNL s-a abţinut de la vot şi critică refuzul constant al primarului Decebal Făgădău de a reglementa un PUG

 
Pe de altă parte, organizaţia municipală Constanţa a Partidului Naţional Liberal critică refuzul constant al primarului Decebal Făgădău de a reglementa un Plan Urbanistic General pentru municipiul Constanţa. „Agonia municipiului Constanţa se va prelungi pentru că administraţia locală condusă de Decebal Făgădău insistă cu încăpăţânare să refuze reglementarea unui Plan Urbanistic General, vital pentru acest oraş. Primarul Făgădău şi consilierii lui girează astfel o dezvoltare total haotică a oraşului, refuzând, în acest mod, să dea oraşului o identitate. Planul Urbanistic General nu este un moft pe care să-l ignore primarul Decebal Făgădău. Acesta este o necesitate imediată, singurul care ar putea scoate din noroi acest oraş cu potenţial fantastic, dar care, din păcate, este dominat şi sufocat de interesele acoliţilor primarului şi ale găştii care conduce Primăria Constanţa”, susţine coordonatorul politic al Organizaţiei municipale PNL Constanţa, Septimiu Bourceanu.
 
Acesta aminteşte faptul că, în ultimii 30 de ani, municipiul Constanţa, al doilea oraş ca mărime al ţării, coboară în toate clasamentele socio-economice, dar urcă în topul corupţiei, al mizeriei şi al calităţii scăzute a vieţii locuitorilor săi.
 
„Observăm cum urmaşii fostului primar, Radu Mazăre, îşi bat în continuare joc de viaţa celor care trăiesc şi muncesc în Constanţa şi se joacă cu viitorul lor. Odată reglementat acest PUG, va fi dificil pentru camarila primarului Făgădău să îşi crească veniturile prin mijloace îndoielnice. De aceea, vom face constant presiuni astfel încât cel mai important document al acestui oraş să fie reglementat de Făgădău &Co. Iar dacă primarul Decebal Făgădău nu ştie sau nu are cu cine să întocmească un astfel de PUG, PNL Constanţa este dispusă să îi dea o mână de ajutor”, conchide Septimiu Bourceanu.
               
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii