Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragostea în timpul pandemiei de coronavirus! 24 de cupluri din Constanța s-au căsătorit în ciuda restricțiilor impuse, alții și-au amânat jurămintele, iar mulți au renunțat la eveniment

ro

31 Mar, 2020 00:00 1951 Marime text

În plină pandemie generată de noul coronavirus, Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei municipiului Constanța lucrează ca într-o perioadă normală, cu măsuri de protecție sporite însă, atât pentru angajați, cât și pentru public.
Serviciul Stare Civilă face parte din Direcția Locală de Evidență a Persoanei a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 12 din 29.01.2005.
Directorul executiv al Direcției, Loredana Petrescu Gorpin, a precizat pentru ZIUA de Constanța că activitatea serviciului de Stare Civilă nu s-a mutat in online – nașteri și decese – însă au fost instituite reguli pentru public, astfel încât în sediu, nu pot intra mai mult de 4 persoane, se dezinfectează iar personalul poartă echipament de protecție. În această perioadă s-au sistat doar eliberarea duplicatelor actelor de stare civilă.
În privința căsătoriilor însă, tinerii deciși să își unească destinele nu s-au speriat de pandemie iar alții au decis să amâne evenimentul sau chiar să îl anuleze.
Astfel de la intrarea în vigoare a stării de urgență  - 16 martie a.c și până la finalul acestei luni, au fost oficiate  24 de căsătorii. Oficierea a avut loc cu luarea măsurilor de protecție. “Ofițerii de stare civilă au purtat, măști și mănuși, la fel și o parte dintre tinerii care au venit să-și unească destinele. Accesul în incintă se va face pentru maximum 8 persoane în același timp, cu obligația ca acestea să folosească substanțele dezinfectante puse la dispoziție și cu obligația păstrării distanței de 1 metru între persoane” – spune Directorul executiv al Direcției Locale de Evidență a Persoanei, Loredana Petrescu Gorpin.
Acesta a subliniat că o altă măsură de protecție a fost dezinfectarea spațiului în care a fost oficiată căsătoria după fiecare eveniment.
Dacă unii îndrăgostiți au fost dispuși să riște pentru a deveni o familie, alții și-au amânat jurămintele pentru la toamnă iar aproximativ alte 25 de cupluri au decis să renunțe la căsătoria civilă, îngrijorați de situația grea pe care o traversăm în această perioadă. “Cu toate că aveau actele depuse, majoritatea cuplurilor care aveau programate căsătoriile în lunile aprilie și mai au cam renunțat iar alții le-au amânat pentru luna septembrie. În schimb au fost mulți care anticipând probabil că se va ajunge la restricții de circulație, au depus actele la începutul lunii și au apucat să se căsătorească până pe 16 martie”, mai spune Loredana Petrescu Gorpin.
 

Reguli clare de oficiere a căsătoriei stabilite prin OM 2

 
Ordonanța militară numărul 2 adoptată prevede măsuri stricte pentru organizarea nunților, botezurilor sau înmormântărilor. Conform documentului, actele religioase pot fi oficiate de preoți doar dacă la ele participă cel mult 8 persoane. De asemenea, preoții pot împărtășii credincioșii bolnavi la domiciliul acestora.
Până la momentul acestei Ordonanțe, din dispoziția primarului Decebal Făgădău, căsătoriile se oficiau desfășura în prezența a maximum 10 persoane, cu obligația ca acestea să folosească substanțele dezinfectante puse la dispoziție anterior intrării în sala de oficieri.








 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii