Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii cu dizabilităţi, acces gratuit Centru multifuncţional la Mihail Kogălniceanu, pe bani europeni

ro

23 Mar, 2016 00:00 3421 Marime text

 
Veşti bune vin, în această lună, din comuna Mihail Kogălniceanu. De altfel, în ultimii ani, comuna, condusă cu o mână de fier de primarul Ancuţa Belu, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă prin înfiinţarea mai multor obiective, precum Centrul pentru tineret sau Centrul after school, sau prin asfaltarea drumurilor. Mai mult, în această perioadă, pe agenda de lucru a administraţiei locale a comunei Mihail Kogălniceanu se află depunerea mai multor proiecte, în vederea atragerii de finanţare europeană pentru obiective precum înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit sau asfaltarea a încă opt kilometri de drumuri comunale.

Investiţie europeană de peste un milion de euro

Pe lângă acestea, administraţia locală a depus, săptămâna trecută, un proiect privind construirea unui centru multifuncţional pentru copiii aflaţi în situaţii de risc de abandon şcolar, familial şi cu afecţiuni neuropsihice.
 
„Proiectul se află, în acest moment, în evaluare. Noi aşteptăm cu nerăbdare să primim un răspuns pozitiv. Facem precizarea că perioada de evaluare poate dura până la două luni, deci mai avem ceva timp de aşteptat. Totuşi, vorbim de o investiţie de aproximativ 1,3 milioane de lei, fără TVA.  De altfel, întrucât bugetul comunei este destul de mic, ne-am orientat  spre atragerea de finanţare europeană în ultimii ani“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, primarul Ancuţa Belu.
 
Şefa autorităţii publice locale îşi doreşte foarte mult implementarea acestui proiect, deoarece copiii cu dizabilităţi din comună învaţă, la ora actuală, în şcolile din Constanţa. Astfel, aceştia  sunt nevoiţi să facă în fiecare zi naveta. Dacă proiectul va primi aviz pozitiv pentru finanţare, 60 de copii cu vârste cuprinse între trei şi 14 ani, cu dizabilităţi neuropsihice şi aflaţi în situaţii de risc, vor beneficia de consiliere şi cursuri gratuite din partea unei echipe de specialişti. Personalul viitorului centru va fi format din psihopedagogi, psihologi, terapeuţi ocupaţionali şi asistenţi sociali.
 
Clădirea în care va funcţiona viitorul centru multifuncţional va avea o suprafaţă construită de 522 de metri pătraţi şi va fi formată din parter plus mansardă. Vor exista patru săli de clasă, câte două pe fiecare nivel. Centrul va avea şi două săli multifuncţionale, un cabinet de logopedie, două birouri, depozite, vestiare şi o spălătorie. Pe lângă toate acestea, micuţii vor avea şi un loc de joacă în aer liber, situat chiar în vecinătatea clădirii şi amenajat cu băncuţe, tobogane, leagăne şi alte lucruri necesare.

 „Vreau să le asigurăm copiilor nişte condiţii foarte bune în acest centru“

„În funcţie de câţi copii se vor înscrie, vom împărţi şi grupele. Eu sper să se înscrie cât mai mulţi, deoarece este gratuit şi, până la urmă, pentru ei am făcut acest efort. Îmi doresc foarte mult să încercăm să îi tratăm pe cei mici de aceste afecţiuni sau măcar să le îmbunătăţim situaţia, de aceea, le vom oferi consiliere.
 
Pentru cei cu vârstele de peste zece ani, va fi un fel centru after school. După orele de la şcoală, vor putea veni aici să îşi facă temele, să înveţe şi să se recreeze. Urmăresc dezvoltarea lor şi capacitatea lor de socializare. Vreau să le asigurăm copiilor nişte condiţii foarte bune în acest centru“, a mai spus Ancuţa Belu.
 
Dacă proiectul va ajunge în stadiul de execuţie, costurile privind personalul vor fi suportate, în primii doi ani, de către Uniunea Europeană, urmând ca, în următorii ani, Primăria Mihail Kogălniceanu să se ocupe de plata salariilor angajaţilor viitorului centru. Proiectul este unul de tip transfrontalier şi se desfăşoară în parteneriat cu Bulgaria, dar şi cu administraţia locală a comunei Nicolae Bălcescu. Şi reprezentanţii administraţiei publice din Nicolae Bălcescu speră să obţină această finanţare europeană, deoarece doar aşa vor putea dota şcolile şi grădiniţele din comună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii