Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

ro

29 Nov, 2017 00:00 2976 Marime text
Primul proiect din convocatorul ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța (CJC) de ieri ne-a readus în memoria afectivă personalitatea lui Gheorghe Dumitrașcu, căruia, post-mortem, i-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare al județului Constanța”.
 
Premiul a fost ridicat de cei doi copii ai săi, Lavinia exprimându-și public gratitudinea pentru această recunoaștere. „În decembrie anul trecut, tata îmi spunea că e dator unor oameni să se facă bine și va ieși la televizor să le mulțumească. Și mi-a înșirat: copiilor mei, dar nu de mine și frate-miu era vorba, ci de miile de copii de la Institutul Pedagogic, mormolocii - cum îi numea pe copiii de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, blonzii de la Universitatea Ovidius și de la Andrei Șaguna. Voia să mulțumească tuturor copiilor din presă, prietenilor, oamenilor care l-au iubit și l-au apărat în martie 2016. Și care l-au considerat cetățean de onoare și fără patalama. 
 
Tata ar fi continuat lista mulțumirilor cu parantezele bine cunoscute. Și ar fi mulțumit președintelui CJC Horia Țuțuianu că a făcut posibil ceea ce se întâmplă azi, i-ar fi mulțumit domnului Decebal Făgădău, și nu primarului, pentru faptul că l-a respectat ca profesor, ca diriginte și l-a iubit ca părinte. I-ar mai fi mulțumit actualului student anul II la Drept la București - Ștefan Paraschiv, cel care i-a propus viceprimarului Decebal Făgădău să-i acorde acel titlu. 
Le-ar fi mulțumit inclusiv consilierilor locali care au votat și care nu au votat. Pentru că el știa, cum știm noi toți, că au fost manipulați de un om care încă predă la universitatea înființată de tatăl meu. (...)
 
Să știți că mi-a lăsat prin testament o misiune foarte importantă, și anume de a continua ceea ce a făcut el. Suntem datori tatălui meu să facem pentru Dobrogea atât cât putem, pentru că... «dacă țării îi este bine, și nouă ne este bine», parafrazându-l pe Adrian Păunescu”.
 
În final, a dorit să mulțumească și cotidianului ZIUA de Constanța pentru acordarea Meritului Dobrogean, dar și pentru faptul că acest ziar și-a propus ca în următoarele 12 luni să țină treaz spiritul dobrogean, istoria și oamenii acestor locuri. 

Constănțenii vor asigurări de la consilierii județeni că nu-și vor bate joc de ce a mai rămas din Constanța 

Revenind la convocatorul ședinței ordinare a CJC, din toate cele 27 de proiecte supuse aprobării, plus alte cinci suplimentare, cele mai disputate au fost cele legate de Palatul Copiilor, de Casa Soarelui, dar și de terenul din vecinătatea Pavilionului Expozițional.
 
La proiectul cu nr. 13, privind „aprobarea formulării unei solicitări către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea unui bun imobil situat în municipiul Constanța, str. Soveja nr.17, din domeniul public al Statului în domeniul public al Județului Constanța” - respectiv Palatul Copiilor cu anexele din județ, consilierul George Muhscină a ridicat trei amendamente, legate de spațiul verde sau patrimoniul existent, de așa manieră să fie... „îndepărtate orice tentative”.
La finalul ședinței, președintele CJC Horia Țuțuianu a adus câteva clarificări.
„Există o adresă de la Ministerul Educației prin care își manifestă interesul de a ne ceda Palatul Copiilor și clădirile adiacente. Deocamdată, vorbim doar de o preluare, mai apoi vom lucra la un proiect de reamenajare, reabilitare și modernizare. În cadrul Direcției proiecte se va lucra intensiv, urmând ca pe o axă de finanțare să găsim bani europeni pentru acest Palat al Copiilor. Dacă nu, eșalonat, din bugetul Consiliului Județean, vom găsi surse de finanțare”.
 
Întrebat dacă există posibilitatea ca anexele din județ ale Palatului Copiilor să fie cedate primăriilor, președintele a răspuns: „Vom analiza cu foarte mare atenție dacă în celelalte orașe sunt doar mici spații sau mici complexe, pentru a vedea dacă le dăm unităților administrativ-teritoriale sau le vom administra direct de la Consiliul Județean.
Din datele pe care le dețin, majoritatea elevilor care frecventează Palatul Copiilor sunt din județ. Din totalul de circa 2.000, am reținut că vreo 1.300 sunt din județ. Tocmai de aceea îmi doresc să-i aduc să reînvețe să facă sporturile care le plac și să meargă la cercurile pe care altădată noi le îndrăgeam atât de mult, precum navodelism, aeromodelism etc.”.
 
Cât despre garanțiile pe care ar putea să le ofere legat de viitorul acestui atât de disputat Palat al Copiilor, același Horia Țuțuianu a dat asigurări că acolo nu vor exista interese patrimoniale de-ale lui Țuțuianu, Palaz sau Learciu sau ale PSD. Cât despre amendamentele ridicate în ședința CJC de consilierul George Muhscină, Țuțuianu a declarat că vor fi analizate după ce va fi primit răspunsul de la Ministerul Educației de cedare în proprietate.
În legătură cu spațiul de la Casa Soarelui, am aflat că ieri se întocmeau documentele necesare pentru a fi trimise la Ministerul Sănătății, președintele Țuțuianu plecând special pentru clarificarea situației.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii