Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțenii racordați în sistemul centralizat îngheață de frig în case. Primarul Chițac le cere să aibă răbdare!

ro

08 Feb, 2023 15:56 2741 Marime text
În urma reclamațiilor constănțenilor racordați în sistemul centralizat de încălzire care nu au căldură fie din cauza avariilor, fie a lucrărilor de reabilitare a conductelor de transport agent termic aflate în desfășurare, primarul Vergil Chițac face precizări și vorbește și despre stadiul lucrărilor derulate de partenerii Termoficare Constanța SRL.

Printre altele, primarul acuză mass-media că ar exploata mediatic și emoțional aceste reclamații ale cetățenilor care au în apartamente 16-17 grade C.




„Mă simt nevoit să reiau subiectul termoficării din Constanța, dat fiind că problemele inerente care apar pe rețeaua încă neînlocuită sunt exploatate mediatic și emoțional, nu doar în dezinteresul Primăriei, ci și al dumneavoastră.
 
În primul rând, trebuie să spun că îmi pare foarte rău că vechiul sistem cedează cu atâta ușurință, lăsând școli și cartiere întregi fără căldură în mijlocul iernii. Este rușinos că se întâmplă asta. Pe de altă parte, acesta este argumentul cel mai de preț pe care îl avem pentru mega-proiectul pe care l-am început și prin care înlocuim aceste conducte vechi de zeci de ani de sub oraș.


 
Știu că lucrările produc disconfort, știu că mulți dintre dumneavoastră ați ajuns la limita răbdării, dar mai știu și că majoritatea covârșitoare ați înțeles gravitatea situației în care se află Constanța și necesitatea absolută a acestor lucrări. Iar pentru asta vă mulțumesc.
 
Sigur, fiind un proiect de asemenea calibru, nu poate fi realizat de azi pe mâine. Sunt lucrări gigantice, consumatoare de bani, timp și nervi, dar care ne vor salva din această situație stânjenitoare.
 
Ceea ce pățim astăzi reprezintă nota de plată pentru că, deși aveam o rețea veche de aproape 50 de ani ce trebuia casată la începutul anilor 2000, administrațiile anterioare au preferat să peticească și să cârpească în loc să își asume un proiect de modernizare precum acesta, care mai degrabă le-ar fi enervat electoratul. Dar, după cum am promis, noi ne asumăm să facem lucrurile cum trebuie.
 
După cum spuneam, toate aceste lucrări se vor traduce nu numai prin eliminarea avariilor, ci și prin costuri mai mici. Condițiile tehnice precare ale rețelei au generat mărirea prețului gigacaloriei și implicit a subvenției. Pe scurt, costul gigacaloriei a ajuns în prezent la neverosimila sumă de 1100 de lei, sumă din care populația a plătit 450 de lei, restul fiind completat de la bugetul local.
 
Zeci de ani ne-am furat căciula unul altuia pentru că banii cheltuiți pe subvenție s-au risipit aiurea. Dacă ar fi fost investiți în schimbarea rețelelor termice, realitatea de astăzi ar fi fost cu totul alta. În atare situație, avem pierderi între 250 de tone pe oră când sistemul funcționează normal și, când sunt avarii majore, 450 tone pe oră. Apa pierdută înseamnă bani risipiți, pentru că aceasta trebuie completată în instalație de la sursa RAJA.
 
Primele trei etape ale proiectului au termen de finalizare data de 31 decembrie a acestui an. Am înlocuit deja 11 km din cei 38 km de traseu. Etapa a patra va presupune înlocuirea și modernizarea a încă aproximativ 23 km de rețele secundare, iar acum pregătim documentația pentru etapa a cincea.
 
Așadar (nu îmi place deloc să spun asta, dar trebuie să subliniez încă o dată adevărul pentru că este dreptul dumneavoastră să-l știți), aceste probleme vor mai apărea până când vom reuși să înlocuim conductele vechi și găurite cu altele noi care să ne asigure cel puțin 20 de ani de acum înainte.
 
Cu toate acestea, să știți că rezultatele încep să se vadă. La începutul mandatului, în octombrie 2020, aveam în jur de 3 avarii pe zi. Acum, avariile s-au redus pentru că o parte din tubulatura infrastructurii de transport a agentului termic a fost definitivată.
 
Fără aceste lucrări și dacă am fi continuat metoda de lucru patentată în ultimii 20 de ani la Constanța, cel mai probabil că sistemul ar fi fost complet nefuncțional pentru foarte multă vreme.
 
Vă mulțumesc pentru că dați dovadă de înțelegere și de răbdare. Acest proiect necesită cooperarea tuturor constănțenilor și, cu toate neajunsurile de moment, vă asigur că doar așa rezolvăm această uriașă problemă a Constanței. Viitorul arată bine", spune Vergil Chițac.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii