Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii judeţeni au votat rectificările bugetare pentru instituțiile subordonate, introducerea biletului unic la nivelul muzeelor și bugetarea participativă

ro

27 Apr, 2023 00:00 1303 Marime text
  • Consilierii judeţeni s-au reunit ieri în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 21 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi
  • Aceștia au aprobat mai multe proiecte de hotărâri care vizau rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli, atât pentru o parte a instituțiilor subordonate, cât și cel al Județului Constanța
  • Aceste rectificări au fost efectuate între capitolele bugetelor, fără a afecta valoarea totală a acestora, așa cum au fost ele aprobate anterior
  • De asemenea, și proiectul privind aprobarea introducerii Biletului unic de vizitare valabil în cadrul instituțiilor culturale județene (muzee) subordonate Consiliului Județean Constanța, a fost votat și aprobat
  • În vederea creșterii accesului cetățenilor la cultură pe întreg teritoriul județului Constanța, precum și facilitarea accesului la patrimoniul cultural local, a fost propusă introducerea Biletului unic de vizitare
  • Și implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul județului Constanța, în cadrul Campaniei Tu decizi pentru Județul Constanța a primit votul consilierilor județeni
 
 
Consilierii judeţeni s-au reunit ieri în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 21 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.
 
Aceștia au aprobat mai multe proiecte de hotărâri care vizau rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli, atât pentru o parte a instituțiilor subordonate, cât și cel al Județului Constanța.
 
Aceste rectificări au fost efectuate între capitolele bugetelor, fără a afecta valoarea totală a acestora, așa cum au fost ele aprobate anterior.
 
Pentru mai multe detalii puteți consulta documentele care stau la baza proiectelor de hotărâre aici.
 
Un alt proiect de hotărâre face referire la aprobarea Regulamentului privind regimul finanțărilor nerambursabile alocate din fonduri ale bugetului județului Constanța pentru activități de tineret de interes local, conform Legii nr.350/2006. Consiliul Județean Constanța, în baza responsabilităților conferite de lege, constituie în anul 2023 fondul destinat programelor pentru tineret, care potrivit HCJC nr. 4 din 31.01.2023 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Județului pe anul 2023, este în cuantum de 400.000 lei.
 
În urma parcurgerii primei etape, pentru valorificarea fondului destinat, se va organiza un concurs local de proiecte în baza unui regulament ce are ca scop stabilirea procedurii pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, acordate din bugetul Județului Constanța.
 
Un alt proiect adoptat a fost cel privitor la încheierea unui Acord de Parteneriat între Asociația Dăruiește Aripi, UAT Județul Constanța și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța.
 
Scopul Acordului îl reprezintă colaborarea Părților în inițierea și implementarea de proiecte și activități pentru a contribui la creșterea șanselor de supraviețuire și a calității vieții pacienților din sistemul public de sănătate de pe raza județului Constanța.
 
De asemenea, și proiectul privind aprobarea introducerii Biletului unic de vizitare valabil în cadrul instituțiilor culturale județene (muzee) subordonate Consiliului Județean Constanța, a fost votat și aprobat.
 
În vederea creșterii accesului cetățenilor la cultură pe întreg teritoriul județului Constanța, precum și facilitarea accesului la patrimoniul cultural local, a fost propusă introducerea Biletului unic de vizitare.
 
Scopul demersului este de a încuraja colaborarea și parteneriatele instituționale între instituții cu profil similar sau complementar, muzee, instituții de cultură, instituții de învățământ, în vederea consolidării unei infrastructuri de implementare a unor proiecte culturale complexe, precum și dezvoltarea relațiilor de cooperare între instituțiile de cultură județene aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța. Mai multe detalii despre acest proiect de hotărâre găsiți aici.
 
Și implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul județului Constanța, în cadrul Campaniei Tu decizi pentru Județul Constanța a primit votul consilierilor județeni.
 
Astfel, se propune alocarea a 2.000.000 lei/an din bugetul județului Constanța pentru proiectele selectate în urma procesului de bugetare participativă, dar nu mai mult de 10 proiecte ce pot fi depuse de cetățeni sau organizații guvernamentale pentru fiecare an.
 
Acești bani sunt puși la dispoziția cetățenilor, care îi pot accesa pentru diverse proiecte și inițiative ale comunității în care locuiesc. Totodată, pentru promovarea proiectului de bugetare participativă se va aloca anual un procent de 2% din suma prevăzută pentru proiecte.
S-a propus de asemenea, elaborarea unui regulament de implementare, cu măsuri clare privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă.
 
Printre ultimele proiecte de hotărâre dezbătute ieri, a fost cel cu privire la aprobarea rezultatelor evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, alocate de la bugetul județului Constanța, pe anul 2023.
 
Pentru anul curent, bugetul total alocat proiectelor sportive se ridică la valoara de 4.500.000 lei, împărțit în două programe de utilitate publică și anume “Sportul pentru toți” și “Redescoperă oina”. Anul acesta au fost declarate ca fiind eligibile 11 proiecte, din diverse segmente sportive. Pentru detalii cu priviere la proiectele declarate eligibile și valorile fiecărui proiect în parte puteți consulta documentația proiectului de hotărâre aici.
 
La ședință au fost prezenți un număr de 33 de consilieri județeni.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Și-au crescut veniturile cu maximul permis de lege Indemnizații majorate cu 50% pentru președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii