Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Proiectul „Sit arheologic Ovidiu - conservare, reconstituire parțială și punere în valoare a Castrului Roman”, lansat, azi, de Primăria Ovidiu

ro

16 Oct, 2018 13:00 1719 Marime text
Primăria orașului Ovidiu a obținut finanțare europeană, de aproximativ 3 milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate națională.
 
Pe data de 16.10.2018, la sediul primăriei Ovidiu a avut loc conferința de lansare a proiectului de însemnătate națională și universală „Sit arheologic Ovidiu - Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman”. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1. „Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale".
 
Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea „Insulei lui Ovidiu“, pe o suprafață totală de 7.120 mp (domeniul public al primăriei fiind inițial de 2.816 mp, iar diferența a fost obținută prin 2 acte de donație). Obiectivul este compus dintr-un castru roman, fortificație romană secolul VI, o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului, o așezare romană și un apeduct roman. Este un monument de însemnătate națională fiind pe lista monumentelor istorice.
 
Investiția este împărțită în 3 obiective. Castru roman (Obiectivul 1) a fost cercetat de arheologi, începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul, orașul Constanța de azi. Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de circa  15-17 metri și o înalțime de 1,60 metri, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Cele 2 turnuri dreptungiulare au doar 2 laturi ieșite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificații de acest gen. Cele 2 turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4x4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior și la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o cotă mai joasă cu 0,5 m. Suprafața interioară a fortificației este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii.
 



Bazilica romană paleocreștină (Obiectivul 2) a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost indentificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica fost abandonată odata cu fortificația în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.
 
Lucrările conexe (obiectivul 3) constă în executarea  spațiilor tehnice, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare).
 
Durata de execuție și implementare a proiectului este de 2,5 ani de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții, există asistență tehnica din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și în consecință nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii