Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai înalt cartier din Lumina a fost inundat Primăria a chemat constructorul pentru a reface lucrările de la drumul naţional (galerie foto)

ro

22 Jul, 2014 00:00 2918 Marime text
Ploaia care s-a abătut asupra judeţului Constanţa, la sfârşitul săptămânii trecute, i-a speriat pe locuitorii comunei Lumina. Mai precis, pe câţiva dintre cei care şi-au construit casele într-una dintre cele mai înalte zone ale localităţii. Aceştia au avut nefericita ocazie de a vedea furia naturii dezlănţuite. Mai multe case din Lumina au fost inundate, sâmbătă, în urma ploilor abundente care au afectat tocmai cartierul cel mai înalt al localităţii. Primarul Dumitru Chiru spune că, până acum, nu au fost probleme în acea zonă. În casele oamenilor, apa a ajuns să aibă chiar şi un metru înălţime. Localnicii dau vina pe lucrările desfăşurate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care derulează în zonă un proiect de refacere a sistemului rutier pe Drumul Naţional DN22, între localităţile Baia (Tulcea) şi Ovidiu (Constanţa). Astfel, oamenii au constatat pe propria piele că şanţurile de scurgere din părţile laterale ale şoselei au fost insuficient de încăpătoare pentru a transporta cantităţile mari de apă către un punct de deversare. Ieri, cei afectaţi de această problemă, împreună cu primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, şi-au dat întâlnire cu reprezentanţii din teritoriu ai CNADNR şi cu lucrătorii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa (DRDP), pentru a le explica acestora necazurile prin care au trecut din pricina apelor care curgeau necontenit în casele şi grădinile lor.

„Am cheltuit o grămadă de bani ca să-mi ridic aici o casă“

„Am fost nevoită să sparg gardul, pentru a nu intra şi mai multă apă în casă. Ce vină am eu sau vecinul căruia i-am spart gardul? Am cheltuit o grămadă de bani ca să-mi ridic aici o casă, iar acum nu pot să dorm noaptea cu gândul că vine să mă ia apa şi să îmi măture toată agoniseala!“, şi-a strigat nemulţumirea una dintre locuitoarele cartierului inundat.

De cealaltă parte, primarul dă neputincios din umeri şi caută cu orice preţ să remedieze situaţia. „Din cauza lucrărilor pe care cei de la Drumurile Naţionale (n.r. CNADNR) le fac pe tronsonul DN 22, canalul de preluare a apei nu a reuşit să facă faţă, întrucât volumul de apă adunat din apropiere şi de pe o suprafaţă de 400 de hectare a fost mult prea mare aici. Toată apa a venit şi a inundat zece case din cel mai înalt cartier. Noi, Departamentul de Urbanism din cadrul comunei Lumina, i-am chemat pe cei care se ocupă de lucrări - administratorul drumului, firma care face lucrările -, pentru a purta discuţii cu ei; trebuie să vedem ce este de făcut, ce măsuri trebuie luate pentru a evita o situaţie similară“, a declarat primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

Precipitaţii neprevăzute

„Mai încolo (n.r. înspre deal), apa a rupt malul cu totul. Este prima dată când a inundat zona cea mai înaltă a localităţii, unde nu mi-aş fi imaginat că ar putea fi probleme de acest gen vreodată. Totul depinde de lucrările celor de la Drumurile Naţionale. Primăria vine şi le dă concursul, în sensul că le dăm avizele necesare pentru lucrări, dar administraţia publică locală nu are nicio implicare în derularea acestor lucrări, nu avem competenţă pentru astfel de situaţii“, a mai spus primarul Dumitru Chiru.
De cealaltă parte, directorul DRDP Constanţa, inginerul Marian Dima, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „Planurile de lucru pentru segmentul de drum din acea zonă au fost făcute conform unui istoric pluvial actualizat. Ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, şi anume precipitaţiile abundente, depăşeşte, din punctul meu de vedere, capacităţile previzionare ale unui proiectant“. „Colegii mei, împreună cu dirigintele de şantier, au fost astăzi (n.r. ieri) la faţa locului, au discutat cu membrii autorităţii locale, cu oamenii de acolo, au constatat care este situaţia, iar mai departe, vom vedea care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a remedia situaţia“, a asigurat directorul DRDP, Marian Dima.

Potrivit CNADNR, în perioada 1.12.2011 - 31.12.2014, pe DN 22, porţiunea 227+000 - 287+000 Baia (Tulcea) - Ovidiu (Constanţa), se desfăşoară lucrări de reabilitare. Valoarea estimată a contractului este de 96.174.594 de lei fără TVA. Finanţarea este asigurată de la bugetul de stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii