Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:15 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce averi au foştii şi actualii rectori ai universităţilor de stat din Constanţa (documente)

ro

23 Sep, 2013 00:00 4557 Marime text
ZIUA de Constanţa continuă prezentarea declaraţiilor de avere ale celor care ocupă funcţii de conducere în instituţiile publice locale constănţene. După prezentarea agoniselilor directorilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ale directorilor de deconcentrate, ale primarilor declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate şi ale parlamentarilor, a venit rândul rectorilor universităţilor de stat din Constanţa.
 
Violeta Ciucur, rectorul Universităţii Maritime Constanţa, deţine (împreună cu soţul său), potrivit declaraţiei de avere depuse pe 5 iunie 2013, un teren agricol în suprafaţă de 9.940 metri pătraţi în Cernavodă, două terenuri intravilane a căror adresă nu este publică, precum şi un teren intravilan de 500 metri pătraţi în comuna Agigea.
Acestora li se adaugă un apartament de 65,20 metri pătraţi situat în Constanţa, şi o casă de locuit în localitatea Agigea, în suprafaţă de 400 metri pătraţi. În ceea ce priveşte bunurile mobile, rectorul de la UMC are o Dacia 1310 şi un Chevrolet Kalos. Ciucur nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.

Conform declaraţiei de avere, rectorul UMC are un cont curent de 3.000 de euro la Raiffeisen Bank, un altul de 1.700 de lei la BRD şi un depozit bancar de 161.200 lei la Banca Transilvania.
De menţionat este şi că Violeta Ciucur deţine părţi sociale la SC G.E.I. SRL. Rectorul Universităţii Maritime Constanţa nu are datorii.
În calitate de rector al UMC, Violeta Ciucur a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 183.423 lei. Soţul său a încasat, în aceeaşi perioadă de timp, ca director general al IRLU Constanţa, un salariu de 80.000 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, Ciucur este asociat la SC G.E.I. SRL.
 
Cât a agonisit rectorul Academiei Navale
 
Contraamiralul de flotilă profesor universitar doctor inginer Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, nu deţine niciun teren. Comandantul (rectorul) are însă un apartament de 74,15 metri pătraţi în Constanţa şi o casă de locuit, de 160 metri pătraţi, a cărei adresă nu este publică. Ambele imobile sunt în proprietate comună cu soţia sa.
Vergil Chiţac deţine, de asemenea, un autoturism Hyunday, dobândit prin cumpărare.

În ceea ce priveşte economiile, rectorul Academiei Mircea cel Bătrân are, potrivit declaraţiei de avere, un fond de investiţii în valoare de 80.000 lei, deschis în 2011 la BRD. Chiţac nu deţine însă alte plasamente şi investiţii directe şi nici datorii.
În anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, comandantul Academiei a încasat un salariu de 130.699 lei. Contravaloarea normei de hrană şi echipament, încasată de la aceeaşi instituţie, a fost în valoare de 10.670 lei. Soţia sa a realizat, tot la Academia Navală Mircea cel Bătrân, un salariu de 16.917 lei, contravaloarea normei de hrană fiind de 5.983 lei.
Vergil Chiţac nu are niciun interes, conform declaraţiei de interese. Atât declaraţia de avere, cât şi cea de interese au fost depuse pe 5 aprilie 2012.
 
Numeroasele venituri şi interese ale fostului rector Epure
 
Dănuţ Tiberius Epure, fostul rector al Universităţii Ovidius Constanţa, deţine, conform declaraţiei de avere depuse pe 13 iunie 2013, un teren intravilan în Techirghiol, în suprafaţă de 750 metri pătraţi. Acestuia i se adaugă două case locuit, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, respectiv 73 metri pătraţi, situate în Constanţa, dar şi o casă de locuit în Bucureşti, de 55 metri pătraţi.
Epure are, de asemenea, două autoturisme BMW. Aşa cum reiese din declaraţie, fostul rector al universităţii constănţene deţine bijuterii dobândite în perioada 1989-2012, în valoare de 10.000 de euro, precum şi tablouri a căror valoare estimată este de 8.000 de euro, dobândite în intervalul 1992-2012.

În rubrica „Active financiare” din declaraţia lui Epure figurează: un cont de 59.241,44 lei deschis în 2010 la BRD, un altul de 43.775,74 lei deschis în 2011 la aceeaşi bancă şi un cont de 139.823,07 lei, deschis anul trecut, tot la BRD. Dănuţ Epure are şi un cont de 10.000 de lei deschis în 2012 la Banca Transilvania, dar şi un card de 4.200 lei la BRD. Nu mai puţin important, aşa cum reiese din declaraţia de avere, fostul rector de la Ovidius are 38.000 de euro cash. Dănuţ Epure nu are nicio datorie.
De menţionat este că soţia sa a primit, de la Nicu Bacula din Constanţa, suma de 18.000 de euro, sumă ce constituie o donaţie de la părinţi, în conformitate cu declaraţia de avere.

Cât despre venituri, fostul rector şi-a trecut în declaraţie un salariu de bază de la Universitatea Ovidius, de 78.047 lei, un salariu PO de la aceeaşi instituţie de învăţământ, în valoare de 36.397 lei, un venit obţinut pentru cercetare de la universitate, de 73.168 lei şi suma de 1.422 lei pentru tichete de masă. Totodată, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, Epure a încasat 20.040 lei de la Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi, pentru conducere de doctorat şi pentru că a fost membru în comisiile de doctorat, precum şi suma de 5.982 pentru că a făcut parte din comisiile de doctorat de la ASE Bucureşti. Acestora li se adaugă suma de 47 lei pentru calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Fise Electrica Serv SA Bucureşti.
Soţia sa, profesoară la Colegiul Tomis, a realizat un venit de 24.296 lei.

Conform declaraţiei de interese, Dănuţ Epure este membru al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România, al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, al Societăţii Ştiinţifice de Management din România, dar şi al Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România.
Dănuţ Epure a reprezentat Universitatea Ovidius Constanţa şi Academia de Studii Economice Bucureşti în zece licitaţii. Nu în ultimul rând, are calitatea de membru în CA-ul SC Fise Electrica Serv SA Bucureşti.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii