Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:37 24 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capidava reintră în circuitul turistic. 800 de persoane au ajuns acolo în ultima săptămână într-un program pilot de vizitare a cetății

ro

03 Jun, 2021 00:00 1033 Marime text
  • Cetatea Capidava, aflată pe lista indicativă UNESCO va reintra în circuitul turistic în perioada următoare
  • Din 22 mai și până în prezent se derulează un program pilot de vizitare a cetății, la care au achiesat aproximativ 800 de turiști
  • În următoarea perioadă, se va completa organigrama MINAC și astfel va fi angajat personalul care va asigura un program permanent de vizitare a cetății Capidava
  • Cetatea este situată pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă
  • Aceasta face parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, în cadrul măsurilor de organizare a limes-ului dunărean
  • Proiectul privind reabilitarea cetății Capidava s-a încheiat anul trecut, după ce președintele CJC, Mihai Lupu a numit prin dispoziție comisia de recepție a lucrărilor
  • Proiectul "Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava" a fost co-finanțat până la 31.12.2015 din fonduri structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013 Lucrările au avut un buget de aproape 75 de milioane de lei și trebuiau finalizate până la sfârșitul anului 2017
  • Între timp, din cauza unor disfuncţionalităţi semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unei anchete DNA în curs de derulare, proiectul a fost declarat nefuncţional şi ulterior, restul de lucrări neexecutate s-au efectuat din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Constanţa


Cetatea Capidava, aflată pe lista indicativă UNESCO va reintra în circuitul turistic în perioada următoare.

Din 22 mai și până în prezent se derulează un program pilot de vizitare a cetății, la care au achiesat aproximativ 800 de turiști.

În următoarea perioadă, se va completa organigrama MINAC și astfel va fi angajat personalul care va asigura un program permanent de vizitare a cetății Capidava.

Cetatea este situată pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă. Aceasta face parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, în cadrul măsurilor de organizare a limes-ului dunărean.

Proiectul privind reabilitarea cetății Capidava s-a încheiat anul trecut, după ce președintele CJC, Mihai Lupu a numit prin dispoziție comisia de recepție a lucrărilor.
Proiectul "Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava" a fost co-finanțat până la 31.12.2015 din Fonduri Structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013 Lucrările au avut un buget de aproape 75 de milioane de lei și trebuiau finalizate până la sfârșitul anului 2017.

Între timp, din cauza unor disfuncţionalităţi semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unei anchete DNA în curs de derulare, proiectul a fost declarat nefuncţional şi urma ca restul de lucrări neexecutate să se efectueze până la data-limită 31 decembrie 2017, din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Constanţa.

În 2018 s-au reluat lucrările la Capidava . Firma unui milionar din Top 300 Capital a câştigat restul lucrărilor de reabilitare.

Termenul de execuție a fost prelungit de mai multe ori, ultima dată în luna martie 2020.

În acest moment, în SEAP se derulează o ultimă licitație care are ca obiect furnizarea de dotări aferente Proiectului "Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava".

Licitație se defășoară pe două loturi, astfel: Lotul nr. 1 - Echipamente mobilier, după cum urmează: Bănci odihnă (10 buc.); Coșuri de gunoi (15 buc.); Birou paznic (1 buc.); Scaun birou (3 buc.); Bancă odihnă vizitatori (de interior) (3 buc.); Bancă odihnă vizitatori (de exterior) (10 buc.); Dulap modular desk recepție (1 buc.); Birou recepție-desk (1 buc.); Stand pentru pliante (5 buc.); Suport expunere pe perete (4 buc.); Etajeră (2 buc.); Bancă vestiar (2 buc.); Dulap vestiar (2 buc.); Vitrină de expunere (2 buc.); Box cu sertare (2 buc.); Seif (1 buc.) și Lotul nr. 2 Dotari PSI: Stingător de incendiu portabil cu pulberi tip P6 (14 buc.); Pichet PSI echipat complet (3 buc.)
Valoarea totală estimate este de 66.540 lei.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 09.06.2021, ora 15:00 în
SEAP.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Stone Construct SRL cere în instanță penalități de întârziere pentru lucrările de la Cetatea Capidava. Cât are de plată Consiliul Județean Constanța?

Cu trei ani întârziere și intervenția procurorilor DNA, reabilitarea cetății Capidava a ajuns la final. Se face recepția!

S-a cerut anularea procesului verbal de recepție a unora dintre lucrările de la Cetatea Capidava. Decizie definitivă a judecătorilor

Stone Construct cheamă Consiliul Judeţean în instanţă în proiectul „Capidava”! (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii