Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul municipiului Constanţa, mai mare decât cel din 2019. Va intra la vot în luna februarie (document)

ro

18 Jan, 2020 00:00 3762 Marime text
Bugetul municipiului Constanţa pentru acest an este mult mai mare decât cel din 2019, susţin reprezentanţii Primăriei. În cadrul şedinţei Comisiei 5 pentru administraţie publică,  juridică, apărarea ordinii publice, respectarea  drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului din cadrul Consiliul Local Municipal, directorul economic al Primăriei, Marcela Frigioiu, a spus că bugetul este cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mare decât anul trecut.
 
Primăria Constanţa va primi din bugetul naţional aproximativ 43% din suma necesară plăţii persoanelor cu dizabilităţi, cu toate că primarii au cerut Guvernului un procent de 50%.
Vestea nu este una extraordinară, însă anul trecut, sub guvernarea PSD, unităţile administrativ-teritoriale nu au primit niciun leu de la bugetul central pentru plata însoţitorilor şi asistenţilor persoanelor cu handicap.
 
Între timp, municipalitatea a publicat pe site-ul Primăriei Constanţa bugetul care va intra la votul plenului CLM cel mai probabil în şedinţa ordinară a lunii februarie. Potrivit documentului, fundamentarea veniturilor proprii ale bugetului s-a bazat pe constatarea, evaluarea şi inventarierea materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie din care se calculează impozitele taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea, precum şi de alte elemente specifice, în scopul evaluării corecte a veniturilor (vezi secţiunea Documente). 
 
De asemenea, s-a avut în vedere cadrul legislativ în vigoare pe anul 2020, precum şi gradul de realizare a veniturilor proprii în anii 2018 şi 2019.
 
Pentru anul 2020 veniturile bugetului local propuse sunt în cuantum de 771.416 mii lei, compuse din:
  • venituri proprii - 640.400 mii lei
  • sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat - 72.370 mii lei
  • subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte bugete - 31.781 mii lei
  • sume primite de la Uniunea Europeană -  26.865 mii lei.
 
La elaborarea bugetului pe anul 2020 s-a avut în vedere excedentul anilor precedenţi, în sumă de 116.429 mii lei. Bugetul nu va avea parte de dezbatere publică în condiţiile în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Bugetului, fără consultarea parlamentului, afirmă primarul Decebal Făgădău.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii