Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Auditul nu a fost făcut public. Președintele Consiliului Județean Constanța contestă măsurile dictate de Curtea de Conturi și spune că va merge chiar și în instanță! (DOCUMENTE)

ro

26 Oct, 2022 00:00 2360 Marime text
  • Litigiu între CJC și Curtea de Conturi – Camera de Conturi Constanța pe tema implementării departamentului de guvernanță corporativă
  • Curtea de Conturi a recomandat aplicarea OUG109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice doar pentru Regia de Drumuri și Poduri Constanța
  • Președintele Mihai Lupu vrea același regim și pentru Regia Județeană de Apă, însă acest lucru nu este posibil, dat fiind că la RAJA, autoritate tutelară este ADI Apă Canal și nu Consiliul Județean
  • Lupu spune că va merge cu interpretarea sa, până în instanță
 

 
A fost ședință a Consiliului Județean Constanța în format fizic.

Printre proiectele retrase de pe ordinea de zi chiar de inițiator s-a aflat și Regulamentul de Organizare și Funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean.

Proiectul nu a putut fi supus aprobării din cauza litigiului dintre CJC și Curtea de Conturi – Camera de Conturi Constanța.

De altfel, la finalul ședinței, consilierul județean PMP, Claudiu Palaz a ridicat problema transparentizării raportului de audit financiar al Curții de Conturi efectuat anul acesta asupra conturile de execuție ale administrației județene pentru 2021, obligându-l astfel pe președintele Mihai Lupu să-și asume obligația de urca pe site-ul instituției documentul, a căror măsuri au fost parțial contestate de conducerea CJC.

După ședință, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu a făcut declarații mai detaliate referitor la acest subiect.

Lupu spune că ”sunt două chestiuni din raportul Curții de Conturi cu care nu sunt de acord și care vor face obiectul unui litigiu. Este vorba despre implementarea departamentului de guvernanță corporativă. Nu putem să aplicăm această guvernanță preferențial, ori se aplică pentru toate companiile ori nu se aplică deloc. Așteptăm să clarificăm aceste lucruri și să avem o procedură clară. Am depus contestație la Comisia de Soluționarea a Contestațiilor din Cadrul Curții de Conturi și așteptăm un răspuns. Dacă acesta va fi unul favorabil solicitării noastre, vom proceda la implementarea guvernanței corporatiste, dacă nu, vom merge în instanță. Nu putem face excepții, este vorba despre gestionarea patrimoniului care trebuie făcut transparent.

În raportul Curții de Conturi ni se recomandă să mergem pe guvernanță corporativă doar în cadrul Regiei Județene de Drumuri și Poduri, nu și Regiei Județene de Apă Constanța, acolo unde ADI Apă Canal este autoritate tutelară.

Noi nu vrem să ne substituim autorității tutelare, dar solicităm ca OUG109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice să se aplice în integralitatea ei”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța.

Facem precizare că în raportul de audit se mai arată că în 22.06.2022,  consilierii județeni au adoptat un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de înființare prin reorganizare a Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța în societate comercială pe acțiuni. Ori în calitate de Autoritate tutelară, Consiliul Județean Constanța ar fi putut demara aplicarea OUG109/2011 privind guvernanța corporativă în acest caz.

Facem precizarea că până la închiderea ediției documentele la care facem referire  nu au fost urcate pe site-ul Consiliului Județean Constanța.

Vă prezentăm în secțiunea „documente”, o forma ușor-nelizibilă a raportului de audit financiar al Curții de Conturi efectuat asupra conturile de execuție ale administrației județene pentru 2021 care circulă de câteva zile în mediile locale.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

LIVE TEXT Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Iată ce se discută (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii