Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:02 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel la transparenţă ATSA Industry SRL câştigă licitaţie după licitaţie de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu (documente)

ro

24 Jun, 2017 00:00 2944 Marime text
Pentru că modalitatea cea mai transparentă de a face cunoscute licitaţiile publice este cea online, ZIUA de Constanţa prezintă achiziţiile din Regiunea Sud-Est în cel mai accesibil şi uşor format. Firme norocoase, firme mai puţin norocoase în adjudecarea contractelor pe bani publici. Societăţi patronate de persoane care au legături directe cu instituţiile publice, „norocoasele“ se îmbogăţesc de la an la an, în timp ce alte firme nu au nicio şansă la achiziţiile publice. Contracte câştigate de firme deja celebre, contracte adjudecate de firme care se află la primele reuşite şi contracte obţinute de societăţi nou-înfiinţate.
 
Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa a atribuit, în anul 2015, un contract de achiziţie publică având ca obiect „furnizarea autospecială stins incendii“. Valoarea estimată a achiziţiei, conform procesului-verbal de deschidere a ofertelor, a fost de 2.258.064 de lei.
 
Comisia de evaluare, numită prin decizia nr. 4999 din data 31.03.2015, compusă din Frandos Narcisa, preşedinte cu drept de vot, Tudoraşcu Cristian, membru, Mic Gabriela, membru/secretar, Moldoveanu Anca, membru de rezervă, Toanchină loan, membru de rezervă, Ardelanu Dan, membru de rezervă, a procedat, la data de 27.05.2015, ora 10.30, la sediul SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa SA, la deschiderea ofertelor depuse, în număr de trei.
 
Operatorii economici care au depus oferte în termenul-limită au fost următorii: SC DMV Aviatech SRL, SC ATSA Industry SRL şi Wawrzaszek ISS Spolka, din Polonia. În aceeaşi zi s-a trecut la deschiderea ofertelor. S-a consemnat lista documentelor depuse de fiecare operator economic şi s-a dat citire datelor principale ale fiecărei oferte: SC DMV Aviatech SRL – 1.817.741 de lei, SC ATSA Industry SRL - 2.258.060 de lei şi Wawrzaszek ISS Spolka - 2.258.000 de lei. Toate cele trei oferte au fost însoţite şi de dovada poliţei de asigurare.
 
Ca urmare a analizei documentelor depuse de ofertanţi în cadrul propunerilor tehnice, comisia de evaluare a constatat neîndeplinirea cerinţelor impuse de autoritatea contractantă pentru unele dintre aceste documente şi a hotărât să ceară ofertanţilor clarificări, după cum urmează: celor de la DMV Aviatech - să clarifice şi/sau să completeze oferta, iar celor de la ATSA Industry - să clarifice cerinţa de la punctul 29 din caietul de sarcini. Pentru polonezii de la WISS, comisia a cerut ca aceştia să clarifice şi/sau să completeze oferta financiară.
 
Ca urmare a analizei în detaliu a clarificărilor primite la propunerile tehnice şi a reanalizării ofertelor depuse de cele trei societăţi comerciale, comisia de evaluare a declarat admis, la faza finală de licitaţie electronică, ofertantul ATSA Industry, respingând ofertele celorlalţi ofertanţi - DMV Aviatech şi WISS. Faza finală de licitaţie electronică s-a publicat în SEAP în data 17 06.2015, ora 16.15, cu deschidere în 19 06.2015, ora 14.00, şi închidere în 22 06.2015, ora 14.00.
 
Prin aplicarea criteriului de atribuire după derularea fazei finale de licitaţie electronică, respectiv preţul cel mai scăzut, în clasamentul ofertanţilor după faza finala de licitaţie electronică s-a clasat pe primul loc SC ATSA Industry SRL, cu o ofertă de 2.258.060 de lei. Potrivit raportului de procedură, comisia de evaluare a declarat admişi participanţii Ia faza finală de licitaţie electronică, întrucât valorile rezultate după licitare se încadrează în valoarea estimată a contractului de furnizare şi nu se află în situaţia prevăzută Ia art. 202, alin. 1 indice 1 din OUG nr. 34/2006, cu modificări şi completări, respectiv reprezintă mai mult de 80% din valoarea estimata a contractului.
 
Comisia de evaluare, având Ia baza procesul de evaluare desfăşurat şi relatat în prezentul raport al procedurii, a hotărât că oferta declarată câştigătoare pentru încheierea contractului de furnizare - autospecială stins incendii - este cea depusă de ofertantul SC ATSA Industry SRL, cu valoarea de 2.258.060,00 de lei, fără TVA, termen de Iivrare până Ia data de 30.11.2015. 

Despre ATSA Industry SRL, abonată la contracte cu Aeroportul Mihail Kogălniceanu 

ATSA Industry SRL, societate cu sediul în Săcele, judeţul Braşov, a fost înfiinţată în anul 2004. Asociatul unic al societăţii este Ioana Adina Florea, născută în luna ianuarie a anului 1980, în judeţul Braşov. Alin Cătălin Florea, născut în iunie 1980, tot în judeţul Braşov, este administratorul societăţii începând cu anul 2014. Domeniul de activitate al societăţii este reprezentat de „comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente“, conform datelor de la Registrul Comerţului, accesat la 22 august 2016.
 
În anul în care a fost înfiinţată societatea, 2004, firma avea numele de ATSA Consulting SRL, fondatori fiind Ioana Adina Todor (viitoare Florea) şi SC Saero SRL. În anul 2007, Adina Ioana Florea (fostă Todor) a preluat acţiunile de la SC Saero SRL, devenind astfel asociat unic. În anul 2009, societatea a solicitat suspendarea activităţii pentru o perioadă de trei ani. Firma şi-a reluat însă activitatea cu un an înainte, mai exact în 2011, pentru ca, în 2012, să-şi schimbe numele în SC ATSA Industry SRL.

Societatea a avut în anul 2015 datorii totale de 264.400 de lei, venituri totale de 10.714.049 de lei şi cheltuieli totale în valoare de 9.875.746 de lei. În acelaşi an, societatea a avut doar trei angajaţi. De menţionat că, în anul în care a câştigat licitaţia de mai sus, societatea a avut o cifră de afaceri uriaşă: 10.712.801 lei. Cifră în scădere faţă de anul 2014, când firma a avut o cifră de afaceri de 13.262.541 de lei, dar dublă faţă de anul 2013. De câţiva ani, firma ATSA Industry SRL câştigă licitaţie după licitaţie cu Aeroportul Mihail Kogălniceanu. De pildă, în toamna anului 2013, SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanța SA a achiziţionat, printre altele, şi un utilaj aeroportuar de măturat şi deszăpezit, dotat cu perie şi suflantă. În acest sens, autoritatea contractantă a lansat procedura de licitaţie deschisă, la care s-a prezentat un singur ofertant. Aşa cum reiese din procesul-verbal încheiat la şedinţa de deschidere a ofertelor, ofertantul a fost ATSA Industry SRL, care, de altfel, a şi obţinut contractul, contra sumei de 1.103.000 de lei.

ATSA Industry SRL este societatea care, în luna mai a anului 2014, a mai primit un contract de la aceeaşi autoritate contractantă, de data aceasta fiind vorba despre achiziţionarea unui autobuz de pasageri cu platformă joasă şi a unei surse de energie GPU pentru alimentare aeronave, în valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de lei.
 
Un an mai târziu, ATSA Industry SRL a mai câştigat un contract cu firma care deţine Aeroportul Kogălniceanu, contract în valoare de 376.600 de lei fără TVA, prin care compania patronată de soţii Florea a furnizat aeroportului mai multe utilaje aeroportuare.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi accesa procesul-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor, anunţul Societăţii Naţionale Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa privind achiziţia, precum şi raportul procedurii de atribuire.

Ti-a placut articolul?

Comentarii