Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzaţii. Comisia de inventariere a monumentelor istorice din municipiul Constanţa, condusă de consilierul primarului Făgădău, un tertip electoral?

ro

03 Dec, 2019 00:00 2333 Marime text

Ovidiu Țentea, membru al Consiliului Naţional PLUS şi coordonator regional pentru Regiunea Sud-Est, critică propunerea primarului Constanţei, Decebal Făgădău, de înfiinţare a Comisiei de Identificare şi Inventariere a monumentelor istorice din municipiul Constanţa, argumentând că această măsură reprezintă doar un alt tertip cu scop electoral al autorităţilor locale, care refuză, în continuare, să reglementeze corect şi transparent Planul Urbanistic General pentru Constanţa.


„După 20 de ani… primarul municipiului Constanţa, intervine propunând formarea unei noi comisii. Trebuie să recunosc că de fiecare dată când autorităţile din Constanţa au o iniţiativă referitoare la monumente istorice şi situri arheologice, capăt o stare de nelinişte. Tot de atâtea ori revin la sentimente mai bune, gândindu-mă că poate este un prim pas obligatoriu de normalizare a situaţiei din acest oraş, cu potenţial remarcabil, dar cu îndelungate practici rudimentare. Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei de Identificare şi Inventariere a monumentelor istorice aflate în raza administrative-teritorială a municipiului Constanţa este doar un slogan electoral”, apreciază Țintea.


Reprezentanţii PLUS Constanţa mai spun că această comisie, în forma propusă, este de la început goală de conţinut pentru că dublează activitatea şi atribuţiile altor organisme care funcţionează legal.


“Principala problemă pe care administraţia oraşului se face că n-o vede este Planul Urbanistic General al municipiului Constanţa, pentru că acesta datează din anul 1999. Practica este de a fi prelungit din cinci în cinci ani pentru a fi ocolit prin reglementări la nivel de Planuri Urbanistic Zonal sau de Detaliu.
Autorităţile din Constanţa vor dovedi că au identificat punctul zero, că sunt profesionişti şi de bună-credinţă doar când recunosc această problemă şi o reglementează corespunzător, adică legal!
Voi repeta acest lucru, de câte ori va fi nevoie, astfel încât inclusiv primarul Făgădău să înţeleagă: doar realizarea unui Plan Urbanistic General pentru Constanţa, reglementat corect şi transparent, poate oferi garanţia unui proiect viabil pentru oraş! Înfiinţarea altor comitete şi comiţii reprezintă doar tertipuri”, afirmă Ovidiu Țentea.


În şedinţa de Consiliu Local Municipal Constanţa din luna noiembrie, aleşii locali au votat pentru înfiinţarea unei comisii de identificare şi inventariere a monumentelor istorice de pe raza teritorială a municipiului Constanţa.  
 
Comisia va fi stabilită prin dispoziţie de primar şi va fi formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa, ai Direcţiei de Patrimoniu şi Cadastru, ai Direcţiei Administraţie Publică Locală, ai Direcţiei Gestionare Servicii Publice, un reprezentant al Direcţiei Judeţene de Cultură, un altul al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Şi primarul municipiului va avea propriul reprezentant în cadrul Comisiei de Inventariare a Monumentelor.
 
Comisia îşi va desfăşura activitatea în baza unui regulament care trebuie aprobat până la sfârşitul acestui an.
 
În termen de trei luni de la aprobarea regulamentului, Comisia va prezenta un raport de activitate, inclusiv propuneri de trecere în domeniul public sau privat al municipiului Constanţa a monumentelor istorice identificate.
Comisia va fi coordonată de Mihai Petre, consilierul primarului Constanţei. Acesta a precizat că membrii comisiei vor face un inventar atât al monumentelor istorice, cât şi al bazilicilor aflate pe teritoriul vechiul oraş antic Tomis.


Citeşte şi:

Făgădău vrea comisie de identificare şi inventariere a monumentelor istorice din municipiul Constanţa. Cum va funcţiona? (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii