Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:00 16 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiune de audit financiar la primăria Tuzla derulată de inspectorii Camerei de Conturi Constanța. Probleme la școala nr.1 din localitate

ro

16 Mar, 2021 00:00 1325 Marime text
 
  • Acțiune de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale unității administrativ teritoriale a comunei Tuzla
  • Camera de Conturi a identificat neconstituirea de provizioane în valoare de 543.840 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor
  • La Școala Gimnazială nr.1 Tuzla s-a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a terenului de 10 hectare
  • Tot școala din Tuzla nu a înregistrat în evidența extracontabilă terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea
  • Inspectorii Camerei au sesizat neurmărirea în teren a stadiului de edificare a construcțiilor în baza autorizațiilor de construire emise
  • Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare
 
Inspectorii Camerei de Conturi Constanța au derulat o acțiune de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale unității administrativ teritoriale a comunei Tuzla în perioada 19.10.2020 – 25.11.2020.
 

Iată principalele constatări

 
În ceea ce privește exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, Camera de Conturi a identificat neconstituirea de provizioane în valoare de 543.840 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte.
La Școala Gimnazială nr.1 Tuzla s-a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a terenului de 10 hectare, în valoare de 390.000 lei, pentru care entitatea deține titlu de proprietate.
Tot școala Gimnazială nr.1 Tuzla nu a înregistrat în evidența extracontabilă terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea, în valoare de 6.390.760 lei, ce fac parte din domeniul public al comunei și pe care unitatea de învățământ le-a primit în administrare de la UATC Tuzla.
În privința modului de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege, inspectorii Camerei au sesizat neurmărirea în teren a stadiului de edificare a construcțiilor în baza autorizațiilor de construire emise, nestabilirea și neîncasarea impozitului pe clădiri pentru construcțiile noi, a căror autorizație de construire a expirat, dar care nu au fost recepționate și declarate în vederea impozitării.
Din punct de vedere a calității gestiunii economico-financiare a reieșit darea în folosință cu titlu gratuit a unor spații aparținând domeniului public al comunei fără a se încheia contracte de închiriere și fără a avea la bază o hotărâre de consiliu local.
Totodată, nu a fost efectuată reevaluarea patrimoniului UATC Tuzla în termenul prevăzut de lege și s-a evidențiat majorarea eronată a valorii unui contract de lucrări construire creșă, cu nerespectarea prevederilor legale.
De asemenea, au fost identificate lucrări de investiții executate în proporție de 26 % la data auditului deși termenul de finalizare era aprilie 2020, pentru care entitatea nu a calculat în sarcina executantului penalități de întârziere în sumă de 29.907 lei.
Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit și angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata nelegală a indemnizației de hrană pentru luna decembrie 2018, în valoare de 10.165 lei și drepturi salariale de 109.992 lei acordate în mod eronat în plus unor salariați nominalizați în echipe de gestionare a activității în cadrul proiectelor cu finanțare europeană, în perioada iulie 2017 – februarie 2020, prin stabilirea unui venit brut lunar care excedează cadrului legal aplicabil în domeniul salarizării, raportat la indemnizația viceprimarului.
 

Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate

 
- În timpul efectuării auditului, pentru posibilele obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte, s-au constituit provizioane în valoare de 543.840 lei.
- Persoana cu atribuții din cadrul compartimentului impozite și taxe a înștiințat proprietarul imobilului construit cu privire la obligativitatea declarării lui, a stabilit cuantumul impozitului pe clădire și a emis borderou de debit.
- Entitatea a emis factură pentru penalitățile de întârziere de 29.907 lei, a comunicat-o prestatorului, urmând a lua măsuri în vederea încasării acestui venit cuvenit bugetului local.
- Școala Gimnazială nr.1 Tuzla a înregistrat în evidența contabilă terenul de 10 hectare aflat în proprietate. De asemenea, au fost înregistrate în evidența extracontabilă terenurile și clădirile în valoare de 6.390.760 lei ce fac parte din domeniul public al comunei și pe care unitatea de învățământ le-a primit în administrare de la UATC Tuzla, vezi secțiunea "documente".
Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.
 

Concluziile auditului financiar

 
Opinia exprimată a fost o opinie contrară deoarece, din cauza efectelor denaturărilor semnalate și prezentate, situațiile financiare în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanța financiară a UATC Tuzla la 31 decembrie 2019, și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată.
 

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi

 
Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor și organizarea evidenței contabile.
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii