Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Doctorul Bogdan Cristian Ion, singurul specialist în Medicină Hiperbară din România, despre terapia cu oxigen hiperbaric și proprietățile oxigenului

ro

25 Jun, 2021 14:04 4223 Marime text
  Doctorul Bogdan Cristian lucrează de 25 de ani în Medicina Hiperbară. Și-a obținut specializarea în Germania, unde a profesat ani de zile. S-a întors, apoi, în România. A deschis o clinică de terapie hiperbară, la Constanța, în 2009, și un spital, la Târgu Mureș, în 2012.
 
Prin terapia cu oxigen hiperbaric, specializarea doctorului, pacientul aflat într-o barocameră inspiră oxigen pur la o presiune ridicată. Sunt zeci de boli vindecate sau ameliorate prin acest tratament.
 
În contextul pandemic, terapia cu oxigen hiperbaric este una dintre cele mai eficiente metode pentru recuperarea bolnavilor de COVID.
 
Tratamentul hyperbaric este recunoscut în plan mondial, dar nu și în România.  
 
Oxigenul este un gaz vital. Pentru organismele superioare, este fix ce este apa pentru plante. Probabil că, oxigenoterapia hiperbară are același efect ca ploaie pe un teren arid. În două zile înflorește, în trei zile înflorește totul.
 
Doctorul Bogdan Cristian Ion, despre medicina hiperbară

Este o specializare complexă, în umbrelă căreia stau două ramuri distincte. O dată tot ce înseamnă scufundările, lucrul sub presiune. Pe de altă parte, aplicarea medicamentului oxigen sub presiune, cam asta face obiectul medicinei hiperbară.

Când vorbim de partea de scufundare, e un domeniu destul de complex, înregistrat sub umbrela medicinei hiperbare, deoarece gazele inerte, cum este azotul din aer, se pot dizolva masiv în organismul nostru, și pot crea probleme, pot crea bule la ieșirea din mediul presurizat. Nu numai azotul, se pot folosi și alte gaze. Tot ce înseamnă scufundare, ține de această medicină., a precizat medicul 

Oxigenul are proprietăți terapuetice

Oxigenul are proprietăți terapuetice. Dacă noi  reușim să îl administrăm țesuturilor în cantități mari, ceea ce ne permite presiunea, vorbim de oxigenoterapie hiperbară, care la rândul ei produce o serie de modificări în organism., spune doctorul Bogdan Cristian

Baroterapia, o poveste foarte veche

Baroterapia este o poveste foarte veche. Are istorie de mai bine de 150 de ani. Undeva în urmă cu aproximativ 100 de ani, a dispărut complet această baroterapie. Probabil că a fost monopolizată de oxigenoterapia hiperbară. Baroterapia era o terapie pe la sfârșitul anilor 1800, începutul anilor 1900, care se folosea tocmai în fibroza pulmonară, pentru că atunci nu aveam alte soluții. Sanatoriul Govora are o cameră de baroterapie. Covidul ne-a învățat enorm.

A forțat medicii să gândească, ceea ce nu e un lucru rău. , a adăugat Bogdan Cristian Ion. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii