Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Zonelor Umede și situația Lacului Nuntași, din județul Constanța

ro

02 Feb, 2021 00:00 1468 Marime text
  • Anual, pe data de 2 februarie, este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede.
  • Specialiștii în mediu din Constanța atrag atenția asupra faptului că „dezvoltarea nedurabilă, creșterea populației, urbanizarea și consumul au devastat zonele umede, punând o presiune insuportabilă asupra aprovizionării cu apă dulce“.
  • „Folosim mai multă apă decât poate să producă pământul“, este semnalul de alarmă tras de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
  • În luna august 2020, autoritățile au descoperit cu surprindere că lacul Nuntași, din comuna constănțeană Istria a dispărut!
  • În urma intervenției autorităților, din fericire, situația lacului a putut fi remediată, iar în noiembrie 2020 întinderea de apă a revenit la viață.

Astăzi, 2 februarie, este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede.

Momentul face referire la semnarea, în 1971, a Convenției Ramas, un tratat internațional asupra zonelor umede. Acesta a fost adoptat sub egida UNESCO, în orașul Ramsar, din Iran, de pe malul Mării Caspice.

În data de 21 septembrie 1991, România a aderat la Convenția Ramsar și a înscris Delta Dunării pe lista siturilor cuprinse în tratat. Între timp, și alte situri din România, de importanță națională, au fost cuprinse în aceeași listă.


Doar 2,5% din apa de pe Pământ este dulce

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Constanța, zonele umede pot fi „de apă dulce sau de apă sărată, interioare sau de coastă, naturale sau create de om“.

Conform acestora, deși planeta Pământ pare inundată de apă, doar 2,5% din aceasta este apă dulce, fiind depozitată în cea mai mare parte în ghețari, calote de zăpadă sau straturi acvifere.

În continuare, mai puțin de 1% din apa dulce este utilizabilă, iar 0,3% se află în râuri și lacuri.

Specialiștii în mediu din Constanța atrag atenția asupra faptului că „dezvoltarea nedurabilă, creșterea populației, urbanizarea și consumul au devastat zonele umede, punând o presiune insuportabilă asupra aprovizionării cu apă dulce“.


 

Folosim prea multă apă

Aceștia spun că utilizarea apei a crescut de șase ori în ultimii 100 de ani și crește cu 1% în fiecare an.

„Folosim mai multă apă decât poate să producă pământul“, este semnalul de alarmă tras de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.

De asemenea, specialiștii spun că se așteaptă o creștere a consumului de apă în industrie și energie de până la 24% până în 2050.

Semne îngrijorătoare pentru județul Constanța în ce privește zonele umede s-au înregistrat în vara anului 2020.
 

„Acum vedem doar ce a mai rămas din el“

În luna august 2020, autoritățile au descoperit cu surprindere că lacul Nuntași, din comuna constănțeană Istria a dispărut!

„Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el“, scria în august 2020 prefectul Constanței de la acel moment, George Niculescu.

În urma intervenției autorităților, din fericire, situația lacului a putut fi remediată, iar în noiembrie 2020 întinderea de apă a revenit la viață.

„Apa începe din nou să curgă în lacul secat acum trei luni. Va fi nevoie de foarte multă apă pentru a acoperi cele aproape 860 de hectare ale cuvetei lacului, însă cu multă muncă, răbdare, atenție și ploaie, vom reface biodiversitatea în această zonă“, a declarat, la începutul lunii noiembrie 2020, Bogdan Bola, director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral la acel moment.


Citește și:

Situație dramatică - Lacul Nuntași a secat. Constănțenii au chemat prefectul în ajutor (video)

Lacul Nuntași, din nou alimentat cu apă se trezește la viață!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii