Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:43 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, despre tabloul general al învățământului constănțean în contextul pandemiei

ro

17 Sep, 2021 13:51 726 Marime text
  • Invitatul ediției de astăzi, ora 13.00, a emisiunii „ZIUA-n amiaza mare” este profesorul Sorin Mihai, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Inspectorul general va prezenta tabloul general al învățământului constănțean în contextul începerii anului școlar, în condițiile restrictive impuse de pandemie.

Sorin Mihai spune că a petrecut de ziua sa de naștere prin muncă.

„Prin muncă, în esență. Pe seară i-am invitat pe toți colegii mei din Inspectorat și a fost (...) un team building, mai degrabă”

„Este un bun mesaj pentru colegii mei și pentru cei care ajung în contact cu școlile din sistemul preuniversitar constănțean, să păstreze masca în acel context în care ne aflam în spațiul scolii”

„Mai sunt colegi care mai uită din când în când. Probabil este un mod de a brava, nu-mi dau seama, important este să înțelegem că legea-i lege și trebuie să purtăm masca”

„Anul trecut erau câteva cadre didactice care aveau atitudini neconforme cu ceea ce ne spune legislația. (...) s-a rezolvat de la sine prin atitudinea celor din jur”

„Universitatea Ovidius a reînființat anul trecut un colegiu care (...) este în reateaua școlară a UAT Constanta și, respectiv, în bătătură noastră”

„Omul sfințește locul. Am fost la 23 august și nu degeaba am fost acolo, banii (...) se pot accesa și prin fonduri europene. Consider că în orice localitate se poate, dacă se dorește”

„Față de anul trecut, numărul a scăzut simțitor. În acest an școlar, DSP ne-a spus că doar nouă unități din județ se afla în această situație”, precizează Sorin Mihai, întrebat despre școlile care nu au aviz de funcționare.

„Nu au asigurată paza umană. La începutul anului 2020 am făcut adrese către poliția naționala, către jandarmerie. Eu am fost și am discutat cu comandantul poliției județene de atunci, cu comandantul jandarmilor care este și acum și le-am expus problema. Mi-au zis, 'e posibil să nu avem', urma să mă adresez inclusiv la nivel ministerial. Când s-o fac și pe asta, a venit pandemia și n-am mai avut nevoie de pază în școli”

„Săptămânal transmitem o centralizare către Ministerul Educației. Sunt date pe care le preluăm și noi de la colegii noștri”, spune inspectorul general despre numărul cadrelor didactice.


El a mai precizat că sunt 54,6% de cadre vaccinate din sistemul de învățământ constănțean, iar la personalul nedidactic și auxiliar 53,2%.

„Este în creștere față de săptămână trecută, ceea ce ne bucură”.

„Este o responsabilitate foarte mare aceea pe care o purtăm noi pe umeri. Intrăm în contact cu niște copii și noi ca adulți trebuie să fim responsabili. Nu se poate justifica în niciun fel atunci când vorbim despre contactul cu niște copii. Orice impas de ordin sanitar pe care l-a avut omenirea a primit un sprijin extraordinar din partea vaccinării”

„Am transmis către DSP și o vom transmite în fiecare joi, facem o catagrafiere la nivelul fiecărei unități de învățământ, astfel încât să putem pune la dispoziția DSP date (...) care să-i ajute.


Unitatea de învățământ trebuie să transmită către DSP dacă există o persoană infectată, fie că este vorba despre un cadru didactic sau elev.

„Profesorul are obligația să înștiințeze unitatea de învățământ. Cel care ia o decizie este că instituție DSP.

Sunt informat de către DSP și mi se spune dacă e cazul sau nu să trec clasa în online. Se stabilesc care sunt contacții direcți. Dacă respectivul cadru didactic spune că (...) «am purtat mască, am stat la o distanță destul de mare de elevi, clasa a fost aeristita»”. Așa DSP-ul poate să stabilească dacă au fost contacti direcți”, a adăugat inspectorul general.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii