Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Primarul Soceanu, despre proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii la Techirghiol- „23 de străzi vor avea asfalt nou“

ro

01 Mar, 2022 14:22 2051 Marime text







Administrația locala a depus mai multe proiecte pentru dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Detalii despre proiecte aflăm la ZIUA LIVE. Invitatul ediției este primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu

Primăria Techirghiol derulează mai multe proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii și construcția de creșe.

Administrația locala a depus mai multe proiecte pentru dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Precizăm că, pe lângă proiectele ce vizează îmbunătățirea infrastructurii, administrația locală din Techirghiol pregătește și proiecte pentru următorul exercițiu financiar, pe fonduri europene.

 

Toți primarii moștenesc în primul an de mandat proiecte de la celelalte conduceri anterioare. Primul pas pe care trebuie să l faca orice primar la primul an de mandat trebuie să finalizeze proiectele aflate în desfășurare.
 
 
Tot ce vreau să facă la Techirghiol este să fie verde și curat. Îl ajută și poziționarea geografică. În Techirghiol nu s-au făcut investiții haotice. Avem mult spațiu verde!
 
Suntem și noi într-o situație sensibilă. Avem în implementare multe proiuecte, avem orașul  un mare șantier. Toată lumea trebuie să înțeleagă filozofia implementării unui program pe fonduri europene. Să fi asfaltat străzi pe anumite proicte, apoi a venit POIM să spargă străzile pentru rețele de canalizare., a spus Soceanu. 

 
 Discut mult cu cetățenii din Techirghiol 
 

Discut mult cu cetățenii, le explic soluția pe care am ales-o. Mi -am asunat că în 2021-2022 să implementez aceste proiecte în tot orașul. Termenul de finalizare este unul rezonabil. Am început în 2020. Au fost anumite proiecte, cel cu RAJA, gândit în 2017 cu anumite sume, până s-a făcut licitația s-au schimbat tarifele.
 
 
Contractul cu finanțatorul a fost cu o sumă. Acum acesta spune că orice sumă în plus este în sarcina celui care trebuie să finalizeze proiectul ., a mai adăugat primarul la ZIUA LIVE. 


Soceau vorbește despre proiectele pentru îmbunătățirea infrastructurii. 
 

(....) La Techirghiol avem o firmă puternică care e la 70% în implementare proiectului POIM, de anul trecut. Le-am dat front de lucru  pe anumite străzi să meargă mai departe celor care lucrează. Nu i-am împierdicat sub nici o formă. Planul este să închidem lucrările de excavare a străzilor până în luna mai -iunie.


Din luna august vrem să reabiliatăm străzile afectate de acest proiect. Avem un executant foarte serios. Nu au fost probleme până în acest moment, decât tehnice.
 


23 de străzi din Techirghiol vor avea asfalt nou

 

În paralel, am depus documente în proiectul Anghel Saligny pentru modernizare infrastructură și trotuare. Voi fi foarte atent ca el să fie foarte bine executate. Proiectele sunt deja pregătite. 23 de străzi vor avea asfalt nou. Mă zbat ca cele 2 proiecte să fie finanțate. Când voi veni cu cei 10 km de asfalt, deranjul pe care îl suportăm acum va dispărea.



 


Spui Techirghiol, spui turism balnear.
 
 

În acest moment, turiștii pot vizita Mănăstirea Sfânta Maria, Grădina Botanica, zona de Faleza a lacului Techirghiol, unde se fac aerosoli, cam atât. Am încercat să atrage investitori, dar fiind o stațiunea balneară lumea vrea liniște.

 
Teatrul de Vară, o nouă atracție turistică în Techirghiol 


Pe 24 iunie vom inaugura Teatrul de Vară Jean Constantin. Este în aer liber. Nu avem copertină. Va fi cel mai frumos teatru din județ.


Am făcut și o extindere cu un centrul multifuncțional în cadrul teatrului. Vara viitoare, vor fi spectacole într-o nouă prezentare, S-au investit mulți bani în partea tehnică a orașului.


Preferăm să vină colaboratori să presteze, nu avem o formație de teatru a orașului.  Este o investiție greu de susținut o trupă de teatru a orașului. La reabilitare am beneficiat de fonduri europene. Execuția a durat 2 ani de zile. Finanțarea a fost pentru reabilitări.  




Bugetul pentru anul 2022 din Techirghiol îl puteți consulta în secțiunea Documente a materialului. 
 
 

Când am ajuns primar în 2016, bugetul era de 6 milioane de lei. Astăzi suntem la 14. Am prevăzut 57% pentru investiții. Restul sunt pe partea de funcționare și asigurare de servicii.

 
 Soceanu a vorbit și despre racordarea la gaze în Techirghiol. 
 


Începând din acest an, locuitorui își pot depune cererile pentru racordarea la gaze. Branșarea e gratuită într-o distanță reglemetată de ANRE, în limita bugetului de investiție a operatorului. În Techirghiol va fi o avalanșă de cereri, iar operatorul are un buget limitat. Se estimează că la Techirghiol vor fi multe cereri de branșare.


Vor fi câteva sute asigurate prin această finațare a operatorului. Cei care nu intră în etapa 1, se pot autofinanța, urmând să-și recupereze banii în următorii 5 ani de zile. Anul acesta, din vară, se va da drumul la solicitările de branșsare, a mai spus primarul la ZIUA LIVE.  



  Lacul Techirgiol nu va dispărea! 

Prin proiectele pe care le implementăm încercăm să valorificăm potențialul lacului. El aparține statului român, este gestionat de către Agenția de Resurse Minerale. Noi nu putem lua decizii despre lac, doar Statul Român poate face asta. Statul Român a făcut investiții în zona respectivă.



Prin apariția de izvoare dulcii, a făcut ca multă apă dulce să intre în lacul sărat. Statul Român a constat că aportul de apă dulce ,alga și cristaceul ce trăiesc in lac au de suferit. Statul a intervenit, s-au format diguri care au separat apa dulce de cea sărată. Lacul a scăzut. Am făcut solicitare către Apele Române.



Specialiștii au spus că nu există pericol. Gradul de salinitate e optim, concentrația apei e bună pentru dezvoltarea apei și a crustaceului. Lacul Techirghiol nu e în pericol de a dispărea!, a spus Iulian Soceanu. 



Techirghiol va avea o creșă cu 4 grupe a câte 10 copii în grupă.
 

Suntem în primul val al construirii creșelor. La Techirghiol se nasc cam 50 de copii pe an. Techirghil, Hârșova și Murfatlar vor avea parte de creșe. Vor fi 4 grupe a câte 10 copii în grupă. Proiectul are  o valoare de 12 mil de lei, cu sisteme fotovoltaice, spații verzi.

 
Soceanu oferă informații despre Proiectul legat de Varianta de Ocolire Techirghiol - profil de drum expres.
 
Condiţiile de relief din zona traseului permit adoptarea unei viteze de proiectare de 100 - 120 km/h.

În acest sens, CNAIR anunța la momentul atribuirii contractului că urmăreşte construcţia unei legături rutiere rapide între autostrada A2 şi sudul litoralului, astfel că Varianta de Ocolire Techirghiol va avea profil de drum expres.

Varianta de Ocolire Techirghiol are rolul de a prelua traficul de pe autostrăzile A2, A4 şi de a-l dirija spre litoralul de sud al Mării Negre, respectiv Punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria. Traseul drumului va avea o lungime totală de 25,875 km. Acesta începe din intersecţia drumurilor naţionale DN 39 cu DN 39A, zona pasajului RO-RO, la intrarea în localitatea Eforie, şi se desfăşoară pe direcţia nord-sud, trece prin apropierea localităţilor Eforie, Techirghiol, Moviliţa, Biruinţa, Moşneni şi 23 August.

Tot ce ați lecturat mai sus rămâne în continuare un proiect în sertarele lui Drulă, dat fiind faptul că acesta nu a fost introdus pe lista proiectele de infrastructură negociate pentru a fi finanțate în cadrul PNRR de Bruxelles.
 

Mă bucur că se numește alternativ Techirghiol. Ni s-a făcut o publicitae gratuită. Această alternativă se va face, 100%! E primul program prin care vor veni bani. , a mai precizat Iualian Soceanu în cadrul interviului susținut la ZIUA LIVE.

 

 Planuri pentru 2022 ala primarului Soceanu 
 

 
Îmi doresc să finalizez toate proiectele cu bine, în acest an. Să pot să obțin finanțare pentru proiectele pe care le am în plan, asfaltarea, Anghel Saligny și cele proiectele pregătite pentru POR. Cred că le voi putea finaliza dacă și contextul mondial va fi favorabil., precizează primarul. 

 
Obiectivul coordonat de părintele Banu, locul unde vor veni primi refugiați din Ucraina
 

Am primit telefoane de la câțiva proprietari de pensiuni din Techirghiol au oferit spații de cazare pentru refugiații din Ucraina.

Obiectivul coordonat de părintele Banu este locul unde vor veni primii refugiați din Ucraina. Este vorva despre câteva mame cu copii., a spus Iulian Soceanu. 
 


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii