Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE George Scupra, precizări importante despre locuințele ANL și despre proiectele aflate în derulare în Ovidiu

ro

10 Mar, 2022 14:19 2079 Marime text
Imagine din timpul interviului ZIUA LIVE
 George Scupra, primarul de la Ovidiu  este invitatul ediției ZIUA LIVE de joi, 10 martie.
 

Discutăm despre situația refugiaților ajunși în localitate, despre proiectele aflate în derulare în Ovidiu, Poiana și satul Culmea, dar și despre proiectele depuse pentru finanțare pe PNRR și în cadrul programului național Anghel Saligny.


Aflăm de ce la Ovidiu există două taxe de salubritate, cum vor fi acordate bursele elevilor pe noua legislație și care este bugetul de investiții aprobat pentru anul în curs Nu vom ocoli nici subiectul legat de locuințele ANL, după ce, în ultimele zile, au apărut acuzații legate de repartizarea acestor unități locative. 

 
Și tot la ZIUA LIVE aflăm de ce la Ovidiu există două taxe pentru selectarea deșeurilor (n.r. taxă de salubritate), cum vor fi acordate bursele elevilor pe noua legislație și care este bugetul de investiții aprobat pentru anul în curs.
 


Majoritatea refugiaților sunt în tranzit. Trebuie să le mulțumeasc oamenilor care s-au implicat. Avem două locații pregătite, unde locuiesc, una la centrul medical, iar cealaltă la Clubul Sportiv, la Stadion. Din prima zi ne-am organizat exemplar. Am avut un doctor care a avut grija de ei, o firmă de catering. Totul a fost gratis., a spus George Scupra la ZIUA LIVE. 


Mă bucur că oamenii au ales să ajute, pentru că era nevoie
 

Astăzi sunt 16 ucraineni, ieri a plecat spre Europa un grup de 12. E o implicare si mă bucur că oamenii au ales să ajute, pentru că era nevoie. Pe cei ce vor să rămână încercăm să îi integrăm. Am avut familie plecată din Afganistan, cu copii mici. Au fugit de războiul de acolo și au dat peste cel din Ucraina. Au stat 3-4 zile la noi. Avem o familie cu mamă, bunică și 3 copii, care își doresc să rămână la noi.

 
 
Proiectele din Ovidiu, Poiana și Culmea
 
 

Căutăm diverse formule pe PNRR, pe finanțări europene, pe Anghel Saligny.
 
La Poiana, prioritară e finalizarea canalizaării. La Culmea lucrăm la pietruirea unor drumuri și o stradă ce face legătura între sat și grădiniță. Vom încerca să și asfaltăm.
 
 
În Ovidiu, am asfaltat strada Toamnei. În toamna asta vrem să terminnăm lucrarea de Castrul Roman. Pe strada Castrului vom amplasa un ponton. Am finalizat o cresă și vrem să o deschidem la începerea noului an școlar. Trebuie branșată la rețeaua de gaze. Ne-am propus ca între creșă și grădiniță să facem un parc. Părinții să aibe o zonă de așteptare. Vrem să finalizăm modernizarea trecerilor de pieton. Să fie mult mai bine iluminate, cu gard de protecție. Lucrăm la o parcare la Primărie. Pentru că este utilă și pentru că îmi doresc ca parcarea din fața Primăriei să fie doar pentru public. E o zonă aglomerată pentru că vin mulți oameni. Parcarea va fi gratuită. Accesul pentru riverani va fi deschis și în afara programului instituției.
 
 
Am creat câteva sute de parcări în ultimii doi ani. N-am dorit să fie cu plată. Am încercat în zonele aglomerate, în zonele de blocuri. În perioada următoare nu vom introduce taxe de parcare.
 
 
Pe Anghel Saligny am depus 3 proiecte. Să depunăm 10-15 proiecte de dragul de a le depune, nu era cazul. Șansa cea mai mare o avea proiectul legat de asfaltare, Carttierul Tineretului și Sat Vacanță. Acest proiect este de aproximativ 5 mil de lei. Un alt proiect este legat tot de asfaltare,iar altul este legat de o rețea de canalizare., a mai menționat Scupra. 
 

 
Interviul integral îl puteți urmări aici 

 
 


Întrebat când vor fi amplasate pubelele ecologice, primarul a răspuns:
 

Vor fi amplasate în primăvară. Au fost cumpărate și vor ajunge în 2 săptămâni. Vor fi montate în toate zonele de blocuri. Am început să strângem gunoiul selectiv din acest an, ceea ce mă bucură. Taxa este de 130 de lei pe an/persoană.


Oamenii au tendința să compare cu taxa de la Constanța, ceea ce e eroare. La Ovidiu, pentru a strânge gunoiul de la 1000 de oameni, îți trebuie forță, utilaje, nu are cum să coste la fel ca la Constanța.
 

Cei de la case au început să strângă selectiv, au pubele. Orice început e mai greoi, dar e un lucru bun. , a răspuns Scupra la întrebarea unei cititoare.  
 


Școala și grădinița ne vor fi de ajutor

În toate localitățile vom fi obligați să mergem pe varinata de a strânge gunoiul selectiv, ceea ce este o formulă corectă. După două  săptămâni de grădiniță, copilul meu știe unde să pună gunoiul. În acest demers, școala și grădinița ne vor fi de ajutor. Vor fi programe de educației civică în școlală. Este vorba despre puterea exemplului. , a mai spus primarul de la Ovidiu. 




Un stâlp în drum în satul Culmea. Rezolvați problema!, este mesajul unui cititor. 
 

Este în spatele unui bloc, dar nu este un stâlp în mijlocul drumului. Pentru acest aspect, căutăm soluții., a răspuns Scupra. 


Crengile de pe domeniul public reprezintă o problemă, este problema ridicată de un alt cititor.
 

Strângem toate crengile de pe domeniul public. Insist, nu e ok să rămână pe drum, nu e ok nici să facem un serviciu gratuit, dar îl facem., mai spune primarul.  



Proiectul Castrului roman din Ovidiu


Castrul roman este înscris în Lista Monumentelor Istorice. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare și reconstituirea parțială și punerea în valoare în vederea înscrierii în circuitul cultural – turistic al județului Constanța, a unei zone geografice deosebit de atractivă, cu o vastă încărcătură istorică determinată de existența monumentelor de arhitectură și a siturilor arheologice din perioada romană.


Pe termen lung, aceasta inițiativa, asociata investițiilor sustenabile în turism și cultura, va permite de potențialul turistic și patrimoniul cultural al orașului Ovidiu – obiectiv de interes regional în identificarea și consolidarea identității proprii. Acest sit roman are o valoare excepționala științifică, dar și turistica.


Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

1. Îmbunatățirea și extinderea accesului publicului la monumentele istorice, si promovarea cunoașterii acestora prin intermediul noilor tehnologii
2. Reabilitarea patrimoniului cultural național, respectiv a Castrului Roman, pentru asigurarea condițiilor necesare dezvoltării turismului urban
3. Promovarea patrimoniului cultural al orașului Ovidiu în vederea creșterii numărului de turiști în municipiu cu 5% în primii 5 ani de după finalizarea proiectului
4. Crearea condițiilor pentru stimularea activităților socio-culturale, stimulatoare pentru dezvoltarea turismului și a vieții comunitare
 

Investiția este de 3 milioane de euro. Finalizăm proiectul în toamna acestui an. Zidurile cetății sunt reconstruite parțial., a precizat Scupra. 


Azi, în Ovidiu avem 123 de mașini electrice și hibrid
  
 

Am depus proiect de puncte pentru încărcarea de mașini electrice. Se vor face aproximativ 20 de puncte, mai ales în zonele aglomerate. Se simte că oamenii caută soluții alternative și investesc în mașini electrice sau hibrid. Azi în Ovidiu avem 123 de mașini electrice și hibrid. Plătesc doar 10% din impozit. Proiectele legate de zonele de lac, de debarcarder, atrag. Locuitorii își cumpără ambarcațiuni. , mai menționează edilul din Ovidiu la ZIUA LIVE.  

 
 
Despre transportul local în Ovidiu, s-ar putea vorbi?
 

Sunt lucruri în implementare dar depind doar de noi. CT BUS nu are voie să vină spre Ovidiu, Kogălniceanu. Am emis hotărârea de CL. Așteptăm să se miște lucrurile. CT BUS nu are licență decât în interiorul Constanței. Primăria Constanța face demersuri cu CT BUS ca să cumpere mai multe autobuze.




Scupra vorbește la ZIUA LIVE și despre ANL-uri.
 
 

Abordarea trebuie să fie corect și înțelegem că nu primăria Ovidiu vinde ANL-uri, ci statul român. Locuitorii își doresc să le cumpere. Statul român le vinde la nivel național, nu numai la Ovidiu. Banii, 99% se duc la Bugetul de Stat. Nu avem nimic de câștigat.


Oamenii trebuie să facă o solicitare către statul român ca să și le cumpere.



Cu unanimitate de voturi, primele 6 ANL-uri au fost aprobate pentru vânzare. A fost o primă ședință unde anumiți consilieri nu au vrut să voteze. S-a convocat o altă ședință unde au participat și oamenii care doreau să și le cumpere. Consilierii au fost luminați, s-au gândit mai bine și și-au dat seama că era un abuz de putere, și apoi au aprobat. Nu am făcut presiuni asupra lor.

Dacă se vor mai contrui și alte ANL-uri la Ovidiu depinde de Statul Român. 

 
 
Scupra îi trece în revistă pe cei mai importanți investitori
 

 
Într-un an, doi vă pot spune ce se va întâmpla. Va veni Simetreica care are 10 fabrici în România. Într-o lună sau două semnăm recepția. OCH a început o nouă investiție: se extinde. Cei de la Spectrum fac un capus școlar, aproape de OCH. Un campus de la grdăniță până la liceu. Se va construi un alt Campus, în afară de acesta, dar nu vreau să anunț eu investitorul.


 Va anunța el în perioada imediat următoare. Va fi un campus școlar, în afară de cel de la Spectrum, cu aproximativ 1000 de locuri, cu tot ce înseamnă internat, săli de mese. Am semnat autorizația de construire cu cei de la Penny Market. Avem și investitori români: Simona Halp investește în crama de la Culmea, Hagi face investiții și el, în alte noi spații de joc. El, prin Academie, are 850 de copii și are nevoie de spații.
 
 


Un Hipodrom este aproape finalizată, și este investiția unui român. Este 90% funcțional. Acum se lucrează la restaurant. Totul este deja construit de acest privat. Este la șosea, este vizibil.


 
În Ovidiu se va face chiar și un mall, spre Lumina și Kogălniceanu, în spatele zonei Celsy . Se face un supermarket mare, un mall cu două locații, cu spații de parcare, va fi un strict mall. Din parcare intri în fiecare magazin.

 

 Achizițiile publice sunt pe site-ul Ministerului. Sunt pârghii să le găsim pe toate. Dacă nu sunt toate, o să le punem și pe site -ul primăriei.



Începe recensământul la Ovidiu 
 

Începe recensământul la Ovidiu. Începe de luni. Va exista o perioadă în care trebuie să ne autorecenzăm. Nu toți știu și nu toți pot. Venim în sprijinul oamenilor prin locația de la Centrul Cultural, deschisă și sâmbăta și dumincă, iar o altă locație va fi la Primărie deschisă de luni până vineri. 16. 500 de locuitori avea Ovidiu la ultimul recensământ.


Au murit circa 500 de oameni la Ovidiu, în perioada acestei pandemii, din păcate.
 
N-a scăzut numărul sub 16.000. , spune George Scupra. 


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii