Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:47 09 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Fiul uneia din victimele decedate în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, despre tragedia produsă și urmările sale

ro

06 Oct, 2021 14:22 974 Marime text

 
  • Invitatul nostru la ZIUA LIVE este Sergiu Datcu, fiul Mariei Datcu, una din femeile decedate în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. 
  • ZIUA LIVE poate fi urmărită site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta. 
Șapte femei, toate internate la Terapie Intensivă, și-au pierdut viața din cauza flăcărilor. Familiile acestora nu vor mai afla niciodată dacă acestea ar fi supraviețuit ori nu virusului.
 
Aceste șapte persoane erau mame, soții, surori și erau toate așteptate acasă de toți cei dragi.
 
„Dacă ar fi murit din cauza virusului, din cauza bătrâneții sau din alte cauze naturale, ne-am fi resemnat, cu timpul. Dar să moară așa, în incendiu, sufocate ori arse?..Nu există consolare!“, spun, pe bună dreptate, familiile celor șapte paciente care au fost pierdute morții în flăcările necruțătoare.
 
Incendiul ce a cuprins Secția de Terapie Intensivă a spitalului suport Covid din Constanța nu este nici pe departe, singurul de acest gen, produs în ultimele luni. Este a treia oară când un spital Covid din țară este cuprins de flăcări.
 
Sergiu Datcu, fiul Paraschivei Datcu, ne vorbește la emisiunea ZIUA LIVE, despre tragedia produsă și urmările sale.
 
De asemenea, pe parcursul emisiunii discutăm și despre stadiul în care se află acum spitalul, despre utilitatea sa viitoare și despre mersul anchetei penale deschise în urma tragediei.

Fiul îndurerat vorbște despre mama lui, decedată în incendiu

Mama mea era o femeie, o mamă, o bunică plină de viață, fără afecțiuni care să o aducă într-un spital în care să i se poate întâmpla ce i s-a întâmpla.

În afară de covid 19, nu avea alte comorbidități care să îi afecteze viața. Eu îi cunoșteam analizele generale, nu suferea de boală cardio-vasculară, de rinichi.Mama a avut vârsta de 75 de ani. Afirm că mama mea nu avea comorbodități care să ducă la decesul mamei mele, a spus fiul îndurerat.,  a spus Sergiu Datcu. 

Despre certificatul constator al mamei decedate 

Pe data de 14, mama a fost depistată cu covid19.A sunat 112, i s-a făcut testul, a ieșit pozitiv. Tata a ieșit negativ. Ei doi locuiau într-o grasonieră. Eu fiind bolnav de covid, am luat-o la mine, la Năvodari, fiind aproape de mama mea.  
Fiind bătrână, și după consultări cu sora mea, cu medicul de familie am decis cĂ nu e bine să așteptăm ca boala să evolueze, și am sunat la 112. A fost internată la UPU.  
 
După internare, am fost sunat de doctora care o trata și mi s-a zis că mama mea avea și o infecție cu o bacterie. Sora mea a fost și ea informată și ea că mama are bacteria Klebsiella.
 
A stat pe terapie intensivă timp de o săptămână. Am fost la ea, echipat corespunzător. Mama mea era conștientă, stabilă. Mi s-a zis că nu răspunde la treatment, dar că este pe o linie dreaptă. Mama mea m-a recunoscut, am stat de vorba cu ea 10 minute, a venbit nepotul ei, sora ei, a stat de vobă și cu ei.  

Cauzele morții au fost două: stop cardio-respirator din lipsă de oxigen și inhalare de dioxid de carbon, fum. La autopsie, plămânii mamei erau negri, din cauza dioxidului de carbon inhalat., a mai adăugat 
Sergiu Datcu, la ZIUA LIVE. 

Cum a aflat fiul, Sergiu Datcu de incendiul de la ATI 

Vineri, urma ca eu împreună cu sora mea, să vedem dacă putem să îi facem o transfuzie de plasmă. Pe drum, în mașină, am văzut fum pe intersecția Lăpușneanu, fumul de la spital. Fiind elecrician de meserie, mi-am dat seama că un asemenea fum nu putea veni decât de la ATI. Temerile mi s-au confirmat, a mai spus fiul Paraschivei Datcu, una din victimele decedate la incendiul de la ATI. 

 A fost o lovitură foarte grea

 A fost o lovitură foarte grea. Mama mea era sănătoasă la vârsta ei. Nu avea afecțiuni comorbide care să îi pună viața în pericol. Mi s-a luat dreptul să pot afla dacă mama mea se făcea bine....mi s-a luat acest drept, spune în lacrimi Sergiu Datcu, fiul Paraschivei Datcu. 

Ce ar trebui să facă cetățenii, autoritățile

Să nu lăsăm garda jos în fața autorităților de stat! Noi cetățnii nu trebuie să fim călcați în picioare, nerespectați. Să fie trași la răspundere cei vinovați. Nu să ni se dea răspunsuri vagi! Avem nevoie de măsuri concrete.

Să se dea un exemplu ca alte spitale să nu se mai întâmple așa ceva! Să nu mai sufere cum sufăr eu acum! E o durere sfâșietoare! Nu o mai am pe mama mea. Și noi, cetățenii, trebuie să luăm măsuri, să nu mai fim nepăsători!, a mai spus fiul îndurerat la ZIUA LIVE. 

Interviul integral poate fi urmrit aici
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii