Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:46 05 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Constanța, lovită de un asemenea dezastru, în vară

ro

13 Oct, 2020 00:00 988 Marime text
  • La data de 13 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.
  • „S-a stabilit ca această zi să fie un  mijloc  de  promovare  a  unei  culturi  globale  cu  privire  la  reducerea  efectelor  acestor  fenomene,  inclusiv  prevenirea,  atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor“, a explicat reprezentantul ISU Dobrogea.
  • Nu mai departe de vara aceasta, autoritățile județene au descoperit că un întreg lac din județul Constanța a secat.
  • „Din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%!“
La data de 13 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.
Prin poziția geografică, județul Constanța se află în categoria de risc privind o mare parte de dezastre naturale.
Astfel, nu mai departe de vara aceasta, autoritățile județene au descoperit că un întreg lac din județul Constanța a secat.
Este vorba despre lacul Nuntași, din comuna constănțeană Istria.
Prefectul George Niculescu explica pe Facebook, la data de 11 august 2020:
„Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult“.
În acest context, cu atât mai importante sunt conștientizarea acestor dezastre naturale și acționarea în sensul reducerii riscului producerii lor.

Constanța, expusă majorității categoriilor de hazarde naturale


Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că data de 13 octombrie a fost stabilită ca fiind Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale prin rezoluția Adunării Generale a Organizaţiei  Naţiunilor  Unite.
„S-a stabilit ca această zi să fie un  mijloc  de  promovare  a  unei  culturi  globale  cu  privire  la  reducerea  efectelor  acestor  fenomene,  inclusiv  prevenirea,  atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor“, a explicat reprezentantul ISU Dobrogea.
„Dispunerea  geografică şi  amploarea  dezvoltării  economice ale judeţului Constanţa fac ca acesta să fie expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce. Vorbim aici despre inundații, alunecări de teren, cutremure de pământ, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol), furtuni la Marea Neagră“, a declarat Anamaria Stoica.
În acest sens, reprezentantul ISU Dobrogea a precizat că, pentru   diminuarea   și   reducerea   efectelor   provocate   de   astfel   de   dezastre   naturale,   la   nivelul   Inspectoratului  pentru  Situații  de  Urgență  Dobrogea al  județului  Constanţa  sunt  constituite  echipe  specializate pe diferite tipuri de riscuri care intervin atunci când situația o impune.
Conform sursei citate, la gestionarea situațiilor apărute la dezastre, în sprijinul pompierilor profesioniști intervin și voluntarii din  cadrul  serviciilor  voluntare  pentru  situații  de  urgență  din  localitățile  afectate.
Aceste  servicii  își  desfășoară activitatea   în   subordinea   Consiliilor   Locale,   cât   și   echipele   de   intervenție   din   cadrul   structurilor   deconcentratelor cu funcție de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Pentru a reveni la situația lacului Nuntași, autoritățile au anunțat atunci că au început demersurile pentru lucrările de decolmatare.
 
Citește și:


Situație dramatică - Lacul Nuntași a secat. Constănțenii au chemat prefectul în ajutor (video)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii