Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

9 decembrie Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei infracțiuni

ro

09 Dec, 2021 00:00 1414 Marime text
  • Anul acesta Organizația Națiunilor Unite a pregătit o serie de manifestări pentru a marca ziua.
  • Această zi a fost instituită la data de 11 septembrie 2015, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Pe 9 decembrie 2021 se marchează Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei infracțiuni, precum și cea de-a 73-a aniversare a Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, primul tratat privind drepturile omului adoptat de Adunarea Generală a ONU.
 
Convenția oferă prima definiție juridică internațională a „genocidului“, adoptată pe scară largă la nivel național și internațional. De asemenea, stabilește o obligație pentru statele părți de a preveni și pedepsi crima de genocid.
 
Scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei acestei convenţii şi a rolului acesteia în combaterea şi în prevenirea crimelor de genocid, cât şi de a comemora victimele acestor crime.

Convenţia defineşte genocidul drept „oricare dintre faptele, comise cu intenţia de a distruge, total sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios ... “.
 
Aceste fapte includ omorârea membrilor grupului; lezarea gravă, fizică sau psihică, a membrilor grupului; intervenţia deliberată asupra condiţiilor de viaţă ale grupului, cu scopul de a-l distruge, total sau parţial; implementarea unor măsuri menite să prevină naşterile în interiorul grupului; transferul forţat al copiilor dintr-un grup într-un alt grup.
 
Convenţia stipulează, totodată, faptul că genocidul, fie că este comis pe timp de pace sau pe timp de război, este o crimă sub jurisdicţia internaţională, pe care membrii Convenţiei se angajează să o prevină şi să o reprime, responsabilitatea primară revenind fiecărui stat în parte.
 
Ce pregătește ONU pentru a marca această zi?
 

Anul acesta Organizația Națiunilor Unite a pregătit o serie de manifestării pentru a marca ziua.
 
Evenimentul dedicat zile se desfășoară astăzi între orele 11-13. Va cuprinde declarații ale secretarului general al ONU Antonio Guterres, președintele celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale, Abdulla Shahidi, Alice Wairimu Nderitu, consilier special pentru prevenirea genocidului, urmate de un dialog interactiv moderat de Jayathma Wickramanayake, trimisul special al Secretarului General al Națiunilor Unite pentru tineret. Vor fi făcute observații și de statele membre.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Sursă de documentare: ONU

Citește și:
 
Astăzi este Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid şi pentru prevenirea acestei crime

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii