Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Plantațiilor Forestiere

ro

13 Mar, 2021 00:00 2401 Marime text
  • Data a fost stabilită prin ,,Declaraţia de la Paris“, cu ocazia celui de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991.
  • Experimental s-a stabilit că un hectar de pădure sau de fâșii forestiere în perioada de vegetaţie activă timp de 24 ore pompează din sol în aer mai mult de 30 t de apă.
  • În Constanța, în anul 2016 a luat ființă Asociația Constanța ReStart, al cărei motto este „Copacii au nevoie de oameni. Oamenii au nevoie de copaci“.

Astăzi, 13 martie, este celebrată Ziua Internațională a Plantațiilor Forestiere.


Data a fost stabilită prin ,,Declaraţia de la Paris“, cu ocazia celui de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991.


Sădirea plantaţiilor forestiere este una dintre măsurile de reducere a influenței negative a secetei şi de folosire raţională a apei din sol și are un loc aparte în lupta contra eroziunii solului, potrivit Ministerului Mediului.


Fâşiile forestiere de protecţie reduc forţa vântului şi îmbunătăţesc microclima câmpurilor, reţin zăpada şi preîntâmpină spulberarea ei de pe câmpuri, reţin, de regulă, scurgerea apelor, provenite din topirea zăpezii şi a ploilor torenţiale, îmbunătăţesc regimul hidrologic al teritoriului şi sporesc umiditatea câmpurilor, protejează solul de spălare şi eroziune, precum şi de deflație.


Conform sursei citate, experimental s-a stabilit că un hectar de pădure sau de fâșii forestiere în perioada de vegetaţie activă timp de 24 ore pompează din sol în aer mai mult de 30 t de apă.


Astfel, pe timp de secetă, datorită fâşiilor forestiere umiditatea relativă a aerului creşte cu 10 %, iar capacitatea de evaporare a plantelor se reduce în medie cu 15-20 %, deci fâşiile forestiere în perioada de vegetaţie asigură economisirea apei, spun specialiștii în mediu.
 


Acțiuni de plantare de arbori, la Constanța

În Constanța, în anul 2016 a luat ființă Asociația Constanța ReStart, al cărei motto este „Copacii au nevoie de oameni. Oamenii au nevoie de copaci“.


„Am pornit această mișcare atunci când am realizat că viitorul copiilor noștri depinde de ceea ce facem noi astăzi și că indiferența și lipsa de implicare din prezent afectează perspectiva unei dezvoltări normale a ceea ce iubesc – copiii și orașul Constanța“, explică președintele și fondatorul Constanța ReStart, avocatul Cătălin Filișan, pe site-ul oficial al asociației.


Din anul 2016 și până în prezent, membrii acesteia, alături de voluntari de toate vârstele, au participat la mai multe acțiuni de plantare de arbori, în diferite zone ale orașului, de îngrijire și toaletare a acestora, dar și de igienizare.


Unul dintre primele proiecte cu un mare impact la public al asociației a fost „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România“, al cărui nume spune totul.


A urmat crearea unui parc – Ovidius Park sau parcul cu tei, acțiune în cadrul căreia 200 de arbori au fost plantați în apropierea Universității Ovidius.



Anul pandemic 2020 nu a oprit acțiunile asociației, membrii acesteia continuând să planteze viață verde.



Citește și:

Constanța Restart a plantat din nou viață în Ovidius Park în memoria dr. Chemal Taner



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii