Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de 22 martie în istorie La mulţi ani, Tora Vasilescu! Una dintre cele mai iubite actriţe de teatru şi film de la noi, la ceas aniversar

ro

22 Mar, 2022 10:00 1384 Marime text
Tora Vasilescu, sursa foto: wikipedia.org Celebra actriță Tora Vasilescu se află la ceas aniversar. 

Tora Vasilescu (numele de scenă al Teodorei Vasilescu; n. 22 martie 1951,Tulcea, Tulcea, România) este o actriță română.

Tora Vasilescu s-a născut în anul 1951.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1976, la clasa profesoarei Eugenia Popovici. A fost distinsă de trei ori cu Premiul pentru Interpretare al Uniunii Cineaștilor din România. A câștigat premiul Placheta de aur pentru rolul din Imposibila iubire la Festivalul de film neorealist „Laceno D’Oro” de la Avellino și premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin în Șobolanii roșii, scrie wikipedia.org. 

Tora Vasilescu a primit Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”. 

Tora Vasilescu a fost căsătorită cu regizorul Mircea Daneliuc.




Evenimente care au marcat ziua de 22 martie, de-a lungul anilor 


1884: Premiera, la Teatrul Național, a piesei lui Vasile Alecsandri, „Fântâna Blanduziei”, având pe afiș nume mari ale scenei românești: Constantin Nottara, Aristizza Romanescu.

1895: Auguste și Louis Lumière au făcut, la Paris, prima demonstrație a cinematografului, utilizând un film din celuloid.

1912: Au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”.

1926: Începe greva generală a muncitorilor de la Reșița.

1926: S-a constituit Federația Română de Box.

1933: Germania nazistă deschide primul său lagăr de concentrare, Dachau.

1943: Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuție făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.

1945: Liga Arabă este înființată când este adoptată o cartă la Cairo, Egipt.

1963: The Beatles lansează primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie.

1965: Plenara C.C. al P.C.R. alege în funcția de prim-secretar al C.C. al P.M.R (PCR) pe Nicolae Ceaușescu, la propunerea lui Ion Gh. Maurer.

1965: Bob Dylan lansează albumul Bringing It All Back Home.

1992: Zborul USAir 405 se prăbușește la scurt timp după decolare de pe aeroportul LaGuardia din New York City, ceea ce a condus la o serie de studii asupra efectului pe care gheața îl are asupra aeronavelor.

1992: Căderea comunismului în Albania: Partidul Democrat din Albania câștigă o majoritate decisivă la alegerile parlamentare.

1997: Cometa Hale–Bopp atinge cea mai mare apropiere de Pământ la 1,315 UA (~195 milioane de km)


Aniversări

1951: Tora Vasilescu, actriță română de teatru și film
1976: Reese Witherspoon, actriță americană
1981: Mirel Rădoi, fotbalist român
1982: Ovidiu Petre, fotbalist român



Sărbători

Ziua Mondială a Apei

Ziua "pe atât de tânăr pe cât te simţi"

Ziua "pe atât de tânăr pe cât te simţi" este o zi în care suntem chemaţi să renunţăm la inhibiţiile asociate vârstei biologice. Dacă eşti o persoană cu o sănătate bună, dar te simţi îngrădit în modul în care a-i vrea să te manifeşti de prejudecăţile sociale cu privire la cum ar trebui să se comporte o persoană de vârsta ta, aceasta este ziua în care eşti chemat să fii tu însuţi, pentru că vârsta nu este decât un număr.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii