Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:35 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zile libere 2021 Care mai sunt zilele libere din 2021 și ce drepturi au angajații

ro

21 Oct, 2021 00:00 1496 Marime text
  • Românii vor mai putea beneficia doar la finele lui noiembrie și începutul lui decembrie de zile libere, restul fiind în weekend
 
Potrivit Codului muncii, și zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României), sunt zile libere de la stat în luna ce urmează, iar angajatorii pot oferi liber salariaților sau să le compenseze munca dacă nu au cum să le ofere beneficiul menționat.
 
Cu ocazia Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României (30 noiembrie și 1 decembrie), salariații din țara noastră, fie ei lucrători la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber. Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României pică marți și miercuri.
 
În cazul acestor salariaţi, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Neacordarea salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
 
Crăciunul pică, anul acesta, în weekend, altfel, 25 și 26 decembrie pică sâmbătă, respectiv duminică, fiind vorba de mai puține zile libere pe final de an. La fel va fi și de Revelion, care pică în weekend, altfel, anul 2022 va debuta cu două zile libere tot sâmbătă și duminică (1 și 2 ianuarie)
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:


Zile libere de Rusalii 2021. Românii vor avea weekend prelungit

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii