Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:06 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WineRo a sărbătorit recolta anului 2013 Vinurile Alira, apreciate de ambasadori şi de regalitate (galerie foto)

ro

30 Sep, 2013 00:00 1971 Marime text
Sărbătoarea recoltei de struguri de la Aliman, organizată la sfârşitul săptămânii trecute, de compania WineRo, s-a bucurat de invitaţi de seamă, cu toţii iubitori ai unui vin de top, unic în România.
 
Momentele speciale dedicate acestui eveniment nu au fost puţine. Reprezentanţii Domeniilor Ostrov au fost alături de cei de la WineRo şi nu au venit neînsoţiţi la sărbătoare, ci alături de o formaţie mexicană. Momentul ansamblului din Mexic a fost dedicat tuturor participanţilor însă, în mod special, lui Eduardo Niño, şeful cancelariei Ambasadorului Mexicului la Bucureşti. Cu programul artistic de excepţie, susţinut de ansamblul tradiţional din Mexic a fost, de altfel, declarată deschisă cea de-a V-a ediţie a petrecerii câmpeneşti. Artiştii din cadrul ansamblului au pregătit, special pentru acest eveniment, un moment interactiv, invitându-l la dans pe administratorul WineRo, Ghenadie Bobeică, alături de Eduardo Niño, şeful cancelariei Ambasadei Mexicului la Bucureşti şi de alte persoane. Mai apoi, Maria şi Petre Botiş din Maramureş i-au încântat pe invitaţi cu melodii din folclorul maramureşan şi din repertoriul propriu. Un moment la fel de aşteptat, precum cel al degustării vinurilor Alira, a fost cel al zdrobitului de struguri cu picioarele de patru domnişoare încântătoare.
 
Un produs 100% românesc, susţinut cu capital străin
 
Reprezentanţii companiei WineRo s-au declarat, vineri, mulţumiţi de anul 2013, care, deşi a fost dificil, le oferă la această dată o recoltă de calitate.
Trebuie menţionat că la Rasova şi la Aliman, din 2009, şi-au făcut simţită prezenţa investitori din Germania, Cehia şi Marea Britanie, care, împreună cu administratorul WineRo, Ghenadie Bobeică, au încercat şi au reuşit să aducă pe piaţa românească un nou produs, Alira, apreciat atât în ţară, cât şi în străinătate şi aflat la loc de cinste pe mesele ambasadorilor de la Bucureşti.
Dovadă că, deşi ajunsă la a V-a ediţie, sărbătoarea recoltei s-a bucurat vineri de prezenţa membrilor familiei regale şi a înalţilor reprezentanţi ai misiunilor diplomatice. Vorbim de AS Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza, AS Prinţul Michael de Laufenbourg, dar şi de Eduardo Niño, şeful cancelariei Ambasadorului Mexicului la Bucureşti.

„Suntem pentru a cincea oară la Aliman în această vie. Majoritatea cred că aţi fost mai mult decât o singură dată şi pe cei care sunt pentru prima dată la Aliman o să vă invităm şi anul viitor”, a declarat, în deschiderea evenimentului, administratorul Ghenadie Bobeică.
Petrecerea a început cu degustarea primului vin Rose marca Alira, din 2012. Invitaţii au avut apoi pe mese vinul Tribun 2011 - un cupaj de Merlot, Carbenet Sauvignon şi Fetească Neagră. Pe parcursul întregii zile, invitaţii au avut şansa să deguste şi alte vinuri din gama Alira:
Fetească Neagră din producţia anului 2011, Cabernet Sauvignon din anul 2010, primul Cabernet Sauvignon de la Aliman.

În noiembrie se lansează gama Grand Vin
 
Administratorul Ghenadie Bobeică a precizat că pentru luna noiembrie este planificată lărgirea gamei Alira printr-o selecţie de top din anul 2011. „Sunt cele mai bune parcele pe care oenologul nostru, Mark Dworkin, le-a ales pentru gama Alira Grand Vin. Vom avea un Merlot, un Cabernet, un cuvee, un cupaj şi o surpriză mare, o Fetească Neagră, care sigur o să schimbe percepţia despre cum o să se facă Feteasca Neagră”, a precizat Ghenadie Bobeică.
Potrivit administratorului WineRo, în prezent, 70% din producţia Alira este vândută pe plan local, dar deja sunt iubitori de Alira şi în străinătate, în ţări precum Austria, Cehia, China, Germania, Ungaria. În curând, vinurile Alira vor fi exportate şi în Polonia, Japonia şi Marea Britanie.

„Ceea ce am văzut în vie este foarte promiţător”

Oenologul Mark Dworkin a declarat vineri că eforturile de a obţine o producţie de calitate nu au fost în zadar. „Recoltatul 2013 deja a început şi tare mi-e că vom face un nou vin remarcabil. Recoltatul a început acum zece zile şi ce am văzut azi, înainte de sosirea dumneavoastră în vie, în ceea ce priveşte Merlot şi Feteasca Neagră, este foarte promiţător. Iar din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important lucru atunci când vorbesc despre petrecerea recoltatului”, a precizat oenologul WineRo, Mark Dworkin, care are o experienţă de 30 de ani în domeniu şi este din Bordeaux.

Princess Cherica, un vin de colecţie

Prinţul Şerban Sturdza a mărturisit vineri că se află pentru al patrulea an consecutiv la Aliman. Alteţa Sa a mai precizat că: „WineRo produce aici în România un vin din ce în ce mai bun, sunt din ce în ce mai multe vinuri apreciate pe piaţa românească şi nu numai. Îndrăznesc să vă spun că vinurile Alira sunt din ce în ce mai des întâlnite pe mesele ambasadorilor prezenţi astăzi aici”. Prinţul Şerban Sturdza a împărtăşit invitaţilor că există şi un al doilea motiv pentru care este prezent la sărbătoarea recoltei. Este vorba despre vinul Princess Cherica, un cupe 2011, creat de WineRo, care poartă numele bunicii sale şi care a fost produs în serie limitată, existând 1.931 de sticle, 1931 fiind anul în care bunica sa s-a căsătorit cu Principele Dimitrie Grigorescu Sturdza.

Nu a fost un an uşor de ghicit

Întrebat dacă anul 2013 a fost un an bun pentru vie, administratorul Ghenadie Bobeică a declarat următoarele: „Pentru noi a fost un an dificil, a avut şi ploi de cantitate şi frecvenţă variabilă. Nu a fost un an uşor de ghicit, a necesitat o atenţie mare în vie. În schimb, rezultatul este foarte bun, ne aşteptăm să fie cel puţin la nivelul 2011 - 2012”. De asemenea, Ghenadie Bobeică a precizat că a fost nevoit să oprească lucrările la crama de la Rasova, afirmând că, pe lângă investiţia totală realizată la Aliman şi la Rasova, care s-a ridicat la 7 milioane de euro, ar mai fi fost necesară o sumă de cel puţin 3 milioane de euro pentru a finaliza crama, fonduri pe care nu le deţine la această dată.

Ti-a placut articolul?

Comentarii