Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:29 27 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea „Ovidius” din Constanța contribuie la verificarea calității aerului din Murfatlar

ro

26 Jul, 2021 11:10 712 Marime text

 
  • Universitatea „Ovidius” din Constanța contribuie la verificarea calității aerului și a mediului din orașul Murfatlar.
 
Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a stabilit un parteneriat de colaborare cu Primăria orașului Murfatlar, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Palazu Mare (Municipiul Constanța), informează prof. univ. dr. ing. Eden Mamut.

Potrivit sursei citate, parteneriatul are drept scop dezvoltarea activităților de cercetare științifică preliminare pentru evaluarea celor mai importante surse de emisii poluante, realizarea unor modele de dispersie a emisiilor poluante și estimarea impactului emisiilor poluante asupra sănătății locuitorilor orașului.

În acest sens, ca urmare a preocupărilor pentru calitatea aerului și a mediului, UOC în colaborare cu Primăria Murfatlar amplasează un autolaborator de cercetare iar colectivele de cercetare de la UOC și UBB din Cluj, vor realiza modele de dispersie al emisiilor poluante, folosind Platformele de modelare și simulare ADMS și AirMode.

„În prima etapă, colaborarea va avea ca scop realizarea unui studiu preliminar asupra emisiilor de particule de la fabrica de cretă Tempo Invest SRL. Studiile preliminare vor fi folosite pentru a fundamenta inițierea unor proiecte de cercetare de mare amploare, care să studieze o categorie mai largă de poluanți, proveniți din traficul rutier, din procesele de tratare din agricultură și alte surse de poluare”, a precizat Eden Mamut.

Rezultatele studiilor vor fi aduse la cunoștința opiniei publice prin intermediul paginii web a orașului Murfatlar: https://primaria-murfatlar.ro/.

În baza contextului menționat, Primăria orașului Murfatlar organizează, la sediul său, luni, 26 iulie 2021, de la ora 11:00, o conferință de presă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii