Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un preot care s-a urcat la volan cu o alcoolemie uriașă s-a apărat invocând "fișa postului" A băut vin la slujbă

ro

12 Apr, 2022 19:52 1463 Marime text
Preot în timpul unei slujbe foto PixabayUn preot ortodox a invocat "fişa postului" când a fost prins băut la volan,  cu o alcoolemie de 2,8‰, pe 2 august 2017. 

La ora 20.14, poliţiştii au oprit în afara comunei Leţcani mașina la volanul căruia se afla preotul Ioan Ionaş. Acesta emana halenă alcoolică și a fost testat alcoolscopic, rezultând o valoare de 1,8‰ alcool pur în aerul expirat.

Preotul a fost condus la spital, unde medicii constatând elemente clinice ale consumului recent de băuturi alcoolice, respectiv tremor, imprecizie în mişcări şi tulburări de echilibru. 

După analiza sângelui a rezultat o concentraţie a alcoolului de 2,8‰. 

Preotul a explicat că slujise la biserica mănăstirii Sf. Ierarh Glicherie Mărturisitorul din Slătioara de la ora 4.00 până la 12.00, când băuse un pahar de vin. La ora 15.00 plecase spre Iaşi.

Pentru că preotul nu avea antecedente penale, era singur în maşină și nu a produs niciun accident, judecătorii au optat la o pedeapsă minimă, de 1 an de închisoare, cu amânarea executării timp de doi ani, interzicându-i-se ca pe parcursul termenului de supraveghere să mai conducă.

Preotul a cerut adoptarea unei hotărâri de renunţare la aplicarea pedepsei, care poate fi adoptată când fapta comisă nu reprezintă pericol social, fapt contestat de procurori, care au declarat şi ei apel, potrivit ziaruldeiasi.ro.

"Consumul de băuturi alcoolice declarat este fără îndoială unul nereal deoarece valoarea extrem de ridicată a alcoolemiei, 2,80‰, nu putea fi atinsă doar din consumul unui pahar de vin de 250 ml, astfel cum a susţinut inculpatul. În starea avansată de ebrietate în care s-a aflat, inculpatul a parcurs un traseu foarte lung, peste 100 km, pe un drum european, pe timp de zi, în condiţii de trafic intens.

Numai întâmplarea a făcut ca niciunul din ceilalţi participanţi la trafic să nu fie pus efectiv în pericol de modul de deplasare al inculpatului. Lipsa unor consecinţe concrete nu poate fi în niciun caz un argument în favoarea inculpatului, acesta neavând niciun merit în evitarea producerii unor evenimente rutiere", au arătat procurorii.

Magistraţii Curţii de Apel le-au dat dreptate, apreciind că judecătorii instanţei inferioare stabiliseră greşit modul de executare a pedepsei, acordând beneficiul amânării aplicării pedepsei.

Ei s-au decis tot pentru o pedeapsă de 1 an de închisoare, dar cu suspendarea executării.

Diferenţa dintre amânarea pedepsei şi suspendarea executării acesteia constă în faptul că în prima variantă, cazierul rămâne curat. Amânarea echivalează cu un simplu avertisment, variantă considerată prea blândă de magistraţii Curţii de Apel. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii