Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cercetător în relaţiile turco-ruse şi turco-ucrainiene, oaspete de seamă la evenimentul „Dobrogea şi turcii crimeeni”

ro

07 Mar, 2014 00:00 2358 Marime text
Student al renumitului Prof. Univ. Dr. Kemal Karpat şi descendent al unei familii cu rădăcini în România, Prof. Univ. Dr. Hakan Kırımlı a fost prezent, joi, la Constanţa, la evenimentul intitulat „Personalităţi turce marcante de la origini până în prezent”, seria a II-a – Dobrogea şi turcii crimeeni. Sala Senatului a Universităţii „Ovidius” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru ampla manifestare organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” – Constanţa în colaborare cu Turkish Airlines, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Universitatea „Ovidius” şi Asociaţia Culturală „Kemal Atatürk”.
Oaspete de seamă, prof. univ. dr. Hakan Kırımlı a vorbit despre istoria tătarilor, despre evoluţia acestui neam de-a lungul timpului, despre stabilirea lor pe meleagurile dobrogene, dar şi în Turcia. Nu au lipsit nici referirile la Peninsula Crimeea şi la „tătarii crimeeni” care s-au răspândit în decursul vremii pretutindeni în lume.

Prof. univ. dr. Hakan Kırımlı a vorbit atât din perspectiva cercetătorului, domeniul său de cercetare concentrându-se mai mult pe istoria populaţiei turco – musulmane din Imperiul ruso-sovietic, relaţiile turco-ruse şi turco-ucrainiene şi situaţia actuală, dar şi din perspectiva dobrogeanului. Oaspetele din Turcia a dezvăluit asistenţei că mama sa s-a născut în România, iar de la bunicul său pe linie maternă păstrează cu mare mândrie acasă o medalie oferită bătrânului înaintaş de Regele Carol.
Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe economice din cadrul Universităţii Hacettepe, Prof. univ. dr. Hakan Kırımlı a obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea Wisconsin din Madison – Statele Unite ale Americii. În 1991 a devenit lector la Universitatea Bilkent din Ankara. Şi în prezent continuă să susţină cursurile de Istoria şi politicile ruso-sovietice şi Drepturile turcilor şi musulmanilor în cadrul Facultăţii de relaţii internaţionale şi ştiinţe sociale. De asemenea, este profesor la Centrul de Cercetări Ruse din cadrul aceleiaşi universităţi. În 1995 Prof. univ. dr. Hakan Kırımlı a fost ales membru permanent al Societăţii turce de istorie.
În cadrul evenimentului de la Universitatea „Ovidius”, alături de Prof. Univ. Dr. Hakan Kırımlı a susţinut o lucrare având ca temă migraţia tătarilor şi tânărul doctorand Metin Omer.

„Tătarii sunt cetăţeni loiali, care preferă să îşi dea viaţa decât să îşi încalce cuvântul”

Printre oaspeţii prezenţi la eveniment s-au numărat şi Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Omur Şolendil, reprezentantul Directoratului turcilor din străinătate şi organizaţiilor asociate, Omer Susli, muftiul Muurat Iusuf, un reprezentant al Consulatului Federaţiei Ruse la Constanţa, precum şi consulul onorific al Italiei, prof. univ. dr. Adrian Bavaru. Având în vedere contextul internaţional actual, toţi vorbitorii au făcut referire la tătarii din Crimeea. „Am citit de curând o carte în care se spunea, printre altele, că în istorie serviciile poştale erau încredinţate tătarilor. De ce?! Pentru că tătarii au fost şi sunt cetăţeni loiali, de încredere, care preferă să îşi dea viaţa decât să îşi încalce cuvântul. Ne dorim ca tătarii să treacă cu bine de această perioadă”, a spus Omer Susli. Şi directorul interimar al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa a deschis evenimentul cu o intervenţie pe aceeaşi temă: „Fraţii noştri crimeeni dau un examen foarte greu în această perioadă, dar aşa cum se ştie ei au avut succes mereu în astfel de încercări. Foarte puţine popoare s-au întors cu onoare pe teritoriile de pe care au fost expulzaţi, aşa cum au făcut-o ei. Ne dorim ca Dumnezeu să nu-i mai încerce”, a declarat şi Mete Ustabulut.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii