Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultima piesă a trupei Beatles, realizată cu ajutorul AI

ro

02 Nov, 2023 20:49 1134 Marime text

Sursa foto: Pexels



 
  • 'Clară precum cristalul'', vocea lui John Lennon răsună într-un nou cântec The Beatles, ''Now and Then'', lansat joi cu ajutorul inteligenţei artificiale şi care a avut parte de cronici mixte, conform Agerpres

La 53 de ani de la destrămarea faimoasei trupe din Liverpool, ''este probabil ultima melodie The Beatles, cântăm cu toţii în ea, este o înregistrare autentică Beatles'', a declarat Paul McCartney, în vârstă de 81 de ani, într-o scurtă înregistrare difuzată online care trasează geneza ''Now and Then'', o baladă plină de melancolie, îmbinând sonorităţile pianului cu solo-ul de chitară.

Titlul melodiei provine dintr-o înregistrare realizată în anii 1970 de John Lennon în apartamentul său newyorkez. După asasinarea muzicianului, în 1980, văduva lui, Yoko Ono, a trimis înregistrarea, voce şi pian, celorlalţi membri ai trupei.

În lipsa unei tehnologii care să permită la acea vreme extragerea vocii lui John Lennon la o calitate suficient de bună, piesa a rămas în umbră.

Totul s-a schimbat odată cu serialul documentar ''Get Back'', realizat în 2021 de Peter Jackson.

Jackson, cunoscut graţie trilogiei ''Stăpânul inelelor'', a extras vocea lui Lennon de pe casetă şi a separat-o de pian cu ajutorul noilor tehnologii care utilizează inteligenţa artificială.

''Am obţinut vocea lui John, clară precum cristalul'', a explicat Paul McCartney.

John, ''printre noi''

La macheta originală au fost adăugate înregistrări cu chitara electrică şi acustică datând din 1995 şi realizate de George Harrison, care a murit în 2001. Cântecul a fost finalizat anul trecut, într-un studio din Los Angeles, şi combină tobele lui Ringo Starr, pianul şi basul lui Paul McCartney şi vocile celor doi Beatles care mai sunt în viaţă.

'''Now and Then' este ultima melodie Beatles, compusă şi cântată de John Lennon, dezvoltată şi prelucrată de Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr şi finalizată în cele din urmă de Paul şi Ringo la peste patru decenii mai târziu'', se mai spune în textul de prezentare.

''A fost foarte emoţionant pentru noi toţi. A fost ca şi cum John ar fi fost printre noi'', a mărturisit Ringo Starr, în vârstă de 83 de ani.


Citește și
Se va lansa un cântec inedit al trupei legendare The Beatles!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii