Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

8 decembrie 1980 - John Lennon, unul dintre fondatorii trupei The Beatles, a fost asasinat la New York

ro

08 Dec, 2021 08:35 2378 Marime text


John Winston Ono Lennon, numele la naștere John Winston Lennon, MBE s-a născut șa 9 octombrie 1940, în Liverpool, Anglia, Regatul Unit și a decedat 8 decembrie 1980, în New York City, New York, SUA.



El a fost compozitor, muzician, cântăreț, textier, activist și artist complex englez, unul dintre fondatorii trupei The Beatles.



Născut și crescut în Liverpool, Lennon a fost implicat în „mania skiffle”, un stil de muzică cu influențe de jazz, blues, folk și country music.
Prima lui trupă, numită The Quarrymen, a evoluat în The Beatles în 1960.



Pe măsură ce trupa ce dezintegra spre sfârșitul deceniului, Lennon s-a implicat într-o carieră solo, în care a produs legendarele sale albume: „John Lennon/Plastic Ono band” și Imagine, și de asemenea cântece renumite precum „Give Peace a Chance” și „Imagine”.



John Lennon s-a retras din domeniul muzical în 1975, pentru a fi aproape de familia sa, dar s-a relansat în 1980, cu un album numit Double Fantasy.



El a fost ucis la trei săptămâni după lansarea acestuia, pe data de 8 decembrie 1980, conform Wikipedia. 



Yokko Ono a emis o declarație a doua zi, spunând că „Nu există nicio înmormântare pentru John" și încheiând cu, „John a iubit și s-a rugat pentru rasa umană. Dorința mea este ca oamenii să se roage la fel pentru el".

Trupul său a fost incinerat la cimitirul Ferncliff în Hartsdale, New York.



Yokko Ono a risipit cenușa lui în parcul central din New York.



Chapman a fost găsit vinovat pentru crimă de gradul al doilea și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.



Începând cu anul 2010, el a rămas în închisoare, negând de mai multe ori adevărul.

În jur de ora 10:50 seara, pe 8 decembrie 1980, Lennon și Ono se întorceau acasă, la apartamentul lor din New York, când Mark David Chapman l-a împușcat pe Lennon în spate de patru ori la intrarea în clădire. Lennon a fost dus la Urgențe în apropiere, dar a fost declarat mort la 11:07. Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman. 
 


Lennon era o natură rebelă și avea un spirit acerb în muzica sa, în compozițiile sale, în desenele, în filmele și în interviurile sale, devenind de asemenea controversat din cauza părerilor sale politice.



S-a mutat în New York în 1971, unde critica sa asupra războiului din Vietnam l-a determinat pe Richard Nixon la lungi încercări să îl deporteze, în timp ce cântecele sale au fost preluate ca imnuri în mișcarea anti-război.
 


Până în 2010, circa 14 milioane de albume ale lui se vânduseră în întreaga lume, iar ca compozitor și interpret a fost de 27 de ori pe locul 1 în US Hot 100.



În 2002, BBC l-a votat al optulea din cei mai mari 100 de britanici, iar în 2008 revista Rolling Stone l-a votat al cincilea din cei mai mari cântăreți al tuturor timpurilor. După moartea sa, a fost inclus în Songwriters Hall of Fame, în 1987 și în Rock and Roll Hall of Fame, în 1994.

Sursă foto: captură video YouTube.com/ johnlennon

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii