Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:23 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR a organizat un adevărat spectacol cu ocazia Nawrez-ului, la Constanţa (galerie foto + video)

ro

28 Mar, 2016 00:00 1615 Marime text


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a organizat, la Constanţa, sărbătoarea de Nawrez, cea care marchează începutul primăverii şi al noului an agricol.
 

„Sărbătoarea de Nawrez marchează începutul primăverii şi al noului an agricol. Cuvântul „nawrez“ provine din limba persană şi se traduce prin „nou“, momentul fiind sărbătorit de peste 5.000 de ani. Toate acestea erau anunţate de tinerii care mergeau din casă în casă, cu un «bayrig», adică o crenguţă împodobită cu baticuri, batiste, semnificând belşug“, se arată pe pagina de Facebook a UDTTMR.

 
În cadrul spectacolului, Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România a susţinut un scurt recital de cântece religioase în limba tătară. Totodată, copiii de la Grădiniţa „Zubeyde Hanim“ au recitat poeziile „Tatarlar“ şi „Qîrîm qîzî“ şi au pregătit un dans tradiţional tătăresc, iar micuţii de la şcoala comunitară din Constanţa au pregătit două scenete în limba tătară, îndrumaţi de profesoarele Neriman Ibraim şi Leyla Cherim.
 
În finalul evenimentului, ansamblurile de dans tradiţionale tătăreşti „MiniQaradeniz“ şi „Qaradeniz“ au încântat publicul alături de solistul Bertan Ziadin, care a interpretat melodii din folclorul tătăresc.
 
Sursa foto: Facebook UDTTMR
Sursa video: YouTube UDTTMR

Ti-a placut articolul?

Comentarii