Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:43 15 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Unelte de pescuit folosite de cei ce ignoră perioada de prohibiție, depistate de polițiștii de frontieră

ro

12 May, 2021 18:28 660 Marime text
  • Braconaj piscicol în perioada de prohibiție.
  • Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu în zona de vest a Golfului Musura, au descoperit în apă plase de pescuit de pescuit din fir textil şi multifilament, cu captură de peşte în acestea.
Poliţiştii de frontieră tulceni din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, unelte de pescuit folosite de cei ce ignoră perioada de prohibiție.

În data 07.05.2021, în jurul orei 02.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia, aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu pe Lacul Matiţa din Complexul lagunar Matiţa-Merhei, au descoperit în apă o înşiruire de plase de pescuit tip setcă din fir textil.

Deoarece nu au fost identificate persoane implicate în această activitate infracţională, în jurul orei 05.30 s-a procedat la scoaterea plaselor din apă, ocazie cu care s-a constatat că exista captură de peşte în acestea.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că lungimea totală a setcilor este de 485 metri, iar cantitatea de peste din speciile crap şi babuşcă, a fost predată unei societăți de profil.

Poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție ”, faptă prevăzută și sancționată de art. 64, lit. e din OUG 23/2008 și Ordinul MADR/MMAP nr. 58/462/2021 - privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2021.

În data 10.05.2021, în jurul orei 02.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu în zona de vest a Golfului Musura, au descoperit în apă plase de pescuit de pescuit din fir textil şi multifilament, cu captură de peşte în acestea.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că lungimea totală a plaselor din fir textil este de 497 metri şi de 136 metri a plaselor multifilament, iar cantitatea de 57 kilograme de peste, specia crap, a fost predată unei societăți de profil.

În cauză s-a întocmit lucrare penală cu autor necunoscut, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție ”, faptă prevăzută și sancționată de art. 64, lit. e din OUG 23/2008 și Ordinul MADR/MMAP nr. 58/462/2021 - privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2021şi “pescuitul cu alte unelte sau scule neautorizate”, fapte prevăzute de art 64 lit e şi l din OUG nr. 23/2008, actualizată.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tulcea, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Brațul Sfântu Gheorghe – Canal Uzlina, în data de 10.05.2021, au oprit în juriul orei 23.30 o ambarcațiune în care se afla o persoană.

La controlul acesteia au fost găsite unelte de pescuit, fără captură de pește.

În urma verificărilor a rezultat faptul că persoana este cetăţean român în vârstă de 21 ani, cu domiciliul în județul Tulcea și a declarat că intenționa să folosească pentru pescuit plasele în lungime totală de 360 metri.

În cauză a fost întocmită lucrarea penală, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, faptă prevăzută de art 64 lit. i din OUG nr. 23/2008, actualizată.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii