Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudor Chirilă ia atitudine ”E un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor”

ro

05 May, 2022 11:05 3075 Marime text

 
  • În contextul declaraţiilor făcute de actriţa Viorica Vodă pe scena premiilor Gopo, marţi seară, când a mărturisit că a fost hărţuită sexual în teatru şi în cinematografie după rolul din „Filantropica” şi a avut nevoie de ani de terapie, unii dintre colegii ei de breaslă au reacţionat.

Actrița Viorica Vodă a făcut publice detalii cutremurătoare miercuri seară, 4 mai, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la lansarea filmului Filantropica, în cadrul Galei Premiilor Gopo. Ea a jucat rolul tinerei de care se îndrăgostește personajul principal, jucat de Mircea Diaconu. 

Aceasta a dezvăluit că a făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria de cinema și teatru. 

Conform spuselor actriței, „a fost atat de credibilă” în rolul Dianei Dobrovicescu din pelicula Filantropica, regizat de Nae Caranfil, încât a fost hărțuită ani la rândul de regizori și directori de teatru. 

Momentul Vioricăi Vodă a fost marcat cu aplauze, însă Katia Pascariu, câștigătoarea marelui premiu pentru cea mai bună actriță, a precizat în discursul pe care l-a susținut că „s-a trecut cam repede” peste afirmațiile acesteia. 


Tudor Chirilă este de părere că este un bun moment pentru a se discuta despre hărţuirea şi abuzurile la care sunt supuse studentele de la actorie în facultate.


„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu „pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de „actorie” care chipurile au rolul de a dezinhiba. (Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reuşit să schimbe şcoala) Da’ probabil că ne-ar pune pe toţi la punct una care şsteaptă un Ferrari de la vânătorul vieţii ei, maşina pentru care el va fi scutit de ruşinoasele drumuri la Mega Image”, a scris actorul pe Facebook. 

El i-a răspuns unui comentator: „În teatru, condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate. Dar o notorietate îngropată sub tăcere. Eu sunt actor, nu contabil şi vorbesc legat de domeniul în care activez şi ca o consecinţă a evenimentului de aseară”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii