Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei zile până la predarea proiectului Schelele ce au „învăluit“ Cazinoul fac imaginația să zboare nerăbdătoare spre data redeschiderii lui (galerie foto)

ro

13 Apr, 2020 00:00 3015 Marime text

Îl putem salva și o vom face. Va străluci“, declarase inginerul Petre Badea la momentul deschiderii oficiale a lucrărilor la Cazino
Uitat cu anii de autorități și nu numai, Cazinoul din Constanța a intrat zilele acestea tot mai mult în atenția publică, aflându-se aproape zilnic pe buzele tuturor, pe măsură ce se apropie cu pași repezi termenul de predare a proiectului tehnic, urmat de începerea execuției lucrărilor.

Termenul limită stabilit prin contract pentru predarea proiectului după care vor fi executate lucrările de consolidare și reabilitare la Compania Națională de Investiții se împlinește peste trei zile, respectiv pe data de 16 aprilie.

Cu o ocazie anterioară, dr.ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, liderul asocierii ce și-a adjudecat contractul privind reabilitarea edificiului, a dat asigurări, pentru ZIUA de Constanța, că acest termen va fi respectat, chiar și în contextul crizei actuale. De altfel, în ultimele zile, Cazinoul a fost „învăluit“ în schelele menite să susțină lucrările ce îi vor reda strălucirea de odinioară.

La rândul său, arhitectul Constanța Carp, din cadrul Remon Proiect SRL, ce realizează proiectul pentru reabilitarea clădirii-simbol a Constanței, a declarat cu o ocazie anterioară pentru ZIUA de Constanța că „până acum, noi ne-am îndeplinit misiunea cu bine. (...) Doresc să îi asigur pe această cale pe toți constănțenii și pe toți cei interesați de mersul lucrurilor la Cazino că am cuprins toate problemele, inclusiv aspectele din documentarul istoric al edificiului. Așa cum am spus, până în acest moment, totul a decurs conform programării, în ciuda faptului că timpul avut la dispoziție și prevăzut prin contract a fost și este foarte scurt“.
 

„Va străluci“

De altfel, mai trebuie menționat că, încă de la bun început, atât arhitectul Constanța Carp, cât și dr.ing. Petre Badea au precizat nu numai că structura de rezistență a Cazinoului nu a fost afectată în tot timpul în care a fost abandona, dar și că monumentul nu se află într-o stare atât de gravă, în ochii specialiștilor, încât să nu mai poată fi salvat. „Îl putem salva și o vom face. Va străluci“, declarase inginerul Petre Badea la momentul deschiderii oficiale a lucrărilor la Cazino, pe data de 15 ianuarie 2020.

Totodată, situația excepțională prin care trece România ca urmare a epidemiei de Coronavirus a făcut ca reprezentanții Comisiei Naționale de Arheologie să se întrunească în ședință online pentru a discuta despre soarta Cazinoului. Chiar și așa, în urma analizării întregii documentații, Comisia și-a exprimat acordul asupra proiectului „Consolidare și restaurare Cazino Constanța – (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și lucrări exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă)“. Mai exact, rezoluția CNA a fost, potrivit surselor oficiale: „aprobat cu condiția supravegherii arheologice la intervențiile în sol“.

Contractul „Consolidare și restaurare Cazino Constanța (clădire S+P+1E+M pod parțial și rampă de acces către subsol) și lucrări exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă)“ a fost adjudecat, în urma licitației publice, de asocierea Aedificia Carpați S.A. (lider de asociere) & Remon Proiect & Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL, valoarea totală a contractului fiind de 56.627.697,09 lei.

Conform contractului, lucrările de proiectare au fost promograte să dureze timp de trei luni, în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie, iar faza de execuție va dura 24 de luni, urmând să fie finalizată la mijlocul anului 2022.

În întreg acest context, Constanța, dar și întreaga țară așteaptă cu nerăbdare demararea lucrărilor propriu-zise, iar inimile tuturor celor ce iubesc Cazinoul bat mai repede cu atât mai mult cu cât „asediul“ schelelor sub care se află în prezent edificiul fac imaginația să zboare spre ziua redeschiderii edificiului restaurat.

Notă: O parte din imaginile redate în Galeria foto au fost puse la dispoziția ZIUA de Constanța de către arhitectul constănțean Radu Cornescu
 

Citește și:

Imagini ce vor face istorie. Schelele sub care va renaste Cazinoul (galerie foto)

Organizare de șantier pentru o lucrare monumentală. Când a fost văzut ultima dată Cazinoul „sub asediul“ schelelor (galerie foto + video)

Ședință online:
Comisia Națională de Arheologie a aprobat lucrările de la Cazino. Ce condiție s-a pus

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii