Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:21 24 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei contracte noi pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu Directorul Bogdan Artagea - „Constănțenii preferă Bucureștiul, cu toate că la Constanța sunt cele mai mici tarife” (VIDEO)

ro

20 Apr, 2022 00:00 2928 Marime text
Bogdan Artagea, directorul Aeroportului Mihail Kogălniceanu Constanța
  • „Numărul de mișcări s-a dublat față de anul trecut. Aici punem atât aeronavele comerciale, cât și cele care vin în sprijinul NATO”, a spus Bogdan Artagea
 
Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța i-a avut în vizită ieri, 19 aprilie, pe Marcel Ciolacu – Presedintele Camerei Deputaților și pe Sorin Grindeanu – Vicepremier/Ministrul Transporturilor, unde au fost semnate 3 contracte importante de finanțare prin fonduri europene (POIM), care permit derularea efectivă a contractelor pentru achiziția unor bunuri și servicii necesare Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța.
 

Despre cele trei proiecte

 
Cele trei contracte semnate ieri la Constanța vor ridica aeroportul din Constanța la standarde europene siguranța și confort.
 
Primul contract de finanțare va asigura sursa financiară necesară achiziționării unui Sistem de supraveghere video și pentru Control acces. Contractul de achiziție a fost deja semnat anul trecut dar nu a putut fi derulat din cauza lipsei sursei de finanțare. În acest moment, pentru că sunt alocate sursele financiare necesare poate fi emis ordinul de începere. Proiectul cu o valoare de 14,795 milioane lei, poate să fie efectiv finalizat până în luna aprilie a anului viitor, cu ajutorul acestor fonduri europene alocate prin POIM.
Prin această investiție se au în vedere următoarele obiective:
-reducerea criminalității și creșterea gradului de siguranță in aeroport
-creșterea operativității, eficacității și eficientei acțiunilor de control, prevenire și intervenție a tuturor structurilor de securitate din cadrul aeroportului;
-creșterea încrederii și atractivității aeroportului pentru companiile aeriene și agenții economici;
-îmbunătățirea nivelului de securitate al obiectivelor învecinate aeroportului și indirect al localității Mihail Kogălniceanu;
În plus, vor fi create locuri de muncă atât pe perioada realizării investiției cât și ulterior, în toată perioada în care va fi asigurată mentenanța echipamentelor.
Noul sistem de supraveghere video va fi montat:
- pe zona gardului perimetral,
- în punctele de control și la porțile de acces,
- pe platforma aeroportuară,
- în zonele publice din terminalul de sosiri si din terminalul de plecări,
- în parcări.
Sistemul va permite accesul ierarhizat în diverse incinte, prin folosirea cartelelor de acces.


 
Al doilea contract de finanțare este necesar achiziționării unor echipamente care vor permite creșterea securității și siguranței traficului de pasageri pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, atât în ceea ce privește pasagerii cât și în ceea ce privește bagajele. Contractul de achiziție a fost semnat tot anul trecut și de asemenea nu a putut fi derulat din cauza lipsei resurselor financiare. Și acest contract, în valoare de 53,840 milioane de lei trebuie să fie finalizat până în luna aprilie 2023, dacă nu vrem să pierdem banii europeni. Investiția este necesară inclusiv ca urmare a intensificării volumului de trafic pe aeroport.
Dotările cuprind printre altele:
- 3 Computere tomograf pentru bagaje de cabină
- 4 echipamente de control cu raze X, cu detecție automată explozibilelor
- un echipament de detecție a explozibililor din lichide, aerosoli și geluri
- 3 scanere pentru examinarea persoanelor
- 5 porți pentru detectarea metalelor
- 2 echipamente de control de securitate a urmelor de explozibil
- 1 echipament de control securitate cu raze X agabaritic pentru bagaje de cală
- 1 echipament de scanare dual-view pentru bagajele de cabină și pentru proviziile de aeroport  sau de bord agabaritice
Pentru creșterea capacității de intervenție în situații critice, în cadrul aceluiași contract vor mai fi achiziționate:
-1 Autospecială PSI
- 1 Ambulanță
Va fi achiziționat și un spațiu de carantină, pentru cazurile în care este nevoie de izolarea unor persoane din diverse considerente.
 
Al treilea contract de finanțare, în valoare de 26,308 milioane lei, va asigura banii necesari modernizării balizajului luminos al pistei Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu.
În acest moment licitația pentru contractul care prevede lucrări de construcție și montaj este în derulare. În scurt timp licitația urmează să fie finalizată și dacă nu apar contestații la rezultatul procedurii de achiziție publică, acest contract va putea fi semnat. Și aici termenul limită de finalizare a contractului este luna aprilie a anului viitor, din aceleași considerente legate de finanțarea prin fonduri alocate prin POIM. Balizajul performant va permite aterizarea și decolarea aeronavelor inclusiv în condiții de ceață și ploaie care reduc drastic vizibilitatea pe pistă. Aceasta va spori gradul de siguranță al aeroportului și implicit va crea oportunități pentru creșterea volumului de trafic aerian.

 

Ce spune directorul aeroportului, Bogdan Artagea despre proiecte

 
 
„Cele trei proiecte sunt foarte importante, și nu numai cele trei proiecte. Și cel de dinainte, care s-a derulat deja. Toate cele patru proiecte sunt foarte importante pentru aeroport, pentru pasageri, pentru aviație în general, pentru siguranță, pentru securitate! Camerele video și control acces, știm foarte bine, aeroportul este păzit de firmă proprie. Va exista un sistem antiefracție cu camere video peste tot, astfel încât să nu fie penetrat în niciun fel. Upgrade balizaj – este un proiect foarte important pentru că balizajul pe care noi îl avem la categorie existentă nu este eficient pentru condiție meteo nevaforabilă. Dacă este ceață, nu vom mai avea probleme, să nu poate să aterizeze nimeni”, a spus Bogdan Artagea, legat de proiectele finanțate pe POIM.
 

Revin curse noi pe aeroport

 
„A crescut traficul pe aeroport. Va crește în continuare. Numărul de mișcări s-a dublat față de anul trecut. Aici punem atât aeronavele comerciale, cât și cele care vin în sprijinul NATO. Numărul de pasageri crește, frecvențele companiilor cresc. A revenit WizzAir cu cele două frecvențe pe Luton. Turkish are pe Istanbul. Revin cursele interne din vară – Oradea și Cluj. Revine Roma din septembrie tot timpul anului. Suntem în discuții avansate cu foarte multe companii pentru a încerca, chiar și din acest an, să reintroducem Milano, Atena, Timișoara, probabil Suceava. Și încercăm să creăm o bază pe aeroport. Sperăm ca și companiile care au promis că vor opera pe aeroport să se țină de cuvânt. Anul trecut au fost 40.000 de pasageri. Anul ăsta sperăm să avem 100.000 la final de an”, a spus directorul aeroportului cu privire la cursele și frecvențele pe aeroport.
 

„Nu înțeleg companiile care nu vor să opereze”

 
„Încercăm să avem o bază să avem curse interne care să funcționează. Nu am găsit o companie care să opereze pe aeroport. Am încercat cu Taromul, acum 2 ani de zile, și nu vor. Strategia dânșilor... probabil au altă strategie. Am avut susținerea ministerului pentru aceste curse. Anul trecut a zburat Clujul – s-au vândut bilete mai multe de cât locuri. Nu înțeleg companiile care nu vor să opereze. Am stat de vorbă cu toate companiile. Au argumente că nu au pasageri. Tarom a pus aceste destinații și nu s-au vândut bilete. Cursa de Roma era pusă la vânzare din vară, nu s-au vândut și s-a anulat. Nu este o chestiune de marketing. A fost cursă de Atena, am avut baza BlueAir aici, nu s-au vândut bilete. Am avut și asociația care făcea marketing, aeroportul făcea marketing – nu sunt pasageri! Constănțenii preferă să aleagă Bucureștiul, cu toate că la Constanța sunt cele mai mici tarife”, a explicat Bogdan Artagea.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:
 
 Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu semnează contracte cu fonduri europene, la Aeroportul Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO și VIDEO)
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii