Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții și obiceiuri la Moșii de vară! În Sâmbăta Morților nu este bine să mergi seara la fântână

ro

21 Jun, 2024 11:54 1829 Marime text
Moșii de vară sau Sâmbăta morților este o sărbătoare dedicată pomenirii morților. La Moșii de vară se dă de pomană pentru sufletele celor morți, iar pomana era dată îndeosebi în vase de lut speciale, folosite numai cu această ocazie, numite și mosoaice.

În acest an, sărbătoarea are loc la data de 22 iunie.

Sărbătorile Moșilor exprimă un anume tip de întrepătrundere între lumea celor vii, „lumea cu dor“, și lumea de dincolo, „lumea fără dor“, granița dintre cele două lumi fiind, în concepția înaintașilor noștri, extrem de permeabilă. La Rusalii, la 50 de zile după Paști, se încheie ciclul sărbătorilor pascale.
 
Se spune că începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, cerul, raiul și iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viața veșnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit.

În Sâmbăta Moșilor de vară, sufletele lor sunt triste, deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo și să-i părăsească pe cei dragi. De aceea, credința creștină spune că este bine ca sufletele celor adormiți să se întoarcă liniștite în mormintele din care au plecat și să se împace cu această situație. Astfel, rudele celor comemoraţi trebuie să le facă pomeni în aceasta zi. Se dau de pomană căni umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere, iar toarta acestora se împodobește cu flori de tei și cu buchete de cireșe. Ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard întreagă perioadă în care se desfăşoară ceremonialului de pomenire.
 
Tradiții și obiceiuri 

Credința este aceea că sufletele care zburdă prin văzduh se vor întoarce doar în funcție de bogăția ofrandelor date. Se spune că în Sâmbăta Morților nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri. Se spune că acolo zac duhurile rele.
 
O altă tradiție arată că femeile nu trebuie să tricoteze și nici să toarcă. Se spune că dacă ele vor face acest lucru, colacii dați de pomană nu vor mai ajunge la persoanele dragi.

Despre pomană, se mai spune că trebuie să fie caldă în această zi,  pentru că acest în acest fel cei adormiți se vor sătura. Credincioșii pot să aducă inclusiv cireșe la binecuvântare în timpul slujbei.

Citește și: 

Moşii de vară
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii