Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moșii de vară 2023. Ce se împarte de Sâmbăta morților?

ro

02 Jun, 2023 11:27 4438 Marime text
foto cu rol ilustrativ Moșii de vară se prăznuiesc în sâmbăta dinainte de Rusalii, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Anul acesta, Sâmbăta Morților sau Moșii de vară vor avea loc în data de 3 iunie 2023.

Această sărbătoare are o însemnătate aparte și este ziua în care se pomenesc toți cei trecuți la cele veșnice, se dă de pomană pentru sufletele lor și se respectă o serie de tradiții și obiceiuri specifice poporului român.

De sărbătoarea Moșilor de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi diverse băuturi.

Citește și: Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri de Sâmbătă Morților

Pomana se dă celor nevoiași. La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales celor nevoiași şi străinilor. Tradiția spune că nu e bine să dai de pomană rudelor.

Se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, măcar un fel din preparatele pregătite, pentru ca mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

De mâncare se gătește orez cu lapte sau griș cu lapte, iar cănile sunt umplute cu vin, apă sau lapte. În unele sate bucovinene „Moșii de vară” încep încă în dimineața sâmbetei de Rusalii. 

În multe zone din Muntenia, pomana care se dă pentru cei dragi care au murit este pusă în vase de lut noi.

Vase trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată ale celor care nu mai sunt printre noi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. Cănile date de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii