Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:28 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului natal - „Să facem din Constanţa un oraş de lumină, prosper!“ (galerie foto)

ro

21 Dec, 2015 00:00 2803 Marime text


Sâmbătă seară, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ (TNOB) din Constanţa, într-un templu dedicat artelor, chiar locul în care şi-a pregătit aripile pentru a zbura spre cele mai înalte culmi ale succesului, tenorul Vasile Moldoveanu a primit diploma de cetăţean de onoare al Constanţei.
 
Născut în oraşul de la malul mării, artistul liric Vasile Moldoveanu a revenit acasă, la invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, după şase decenii, timp în care a cucerit marile scene ale lumii. Constănţenii nu ştiau însă că cel supranumit „tenorul de pe patru continente“ s-a născut în oraşul lor, într-o casă de pe strada Călăraşi.

Citeşte şi Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“: Vasile Moldoveanu - „Îi îndemn pe tineri să înveţe şi să ajungă oameni de valoare“

„Acest titlu, care mă onorează, mă şi obligă“

Amintim că, la sfârşitul lunii noiembrie, Consiliul Local Municipal a votat pentru ca tenorul Vasile Moldoveanu să devină cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Ulterior, acesta a devenit şi Doctor Honoris Causa Universităţii „Ovidius“, la propunerea Facultăţii de Arte.
 
Sâmbătă, înainte ca unul dintre cele mai aşteptate spectacole ale acestei stagiuni - „Poveste de Crăciun“ - să înceapă, maestrul a fost invitat pe scena teatrului, unde viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, i-a înmânat, în aplauzele celor prezenţi, diploma - simbolul unui certificat de naştere ca cetăţean de onoare al Constanţei. „Speranţa mea rămâne aceeaşi - să facem din Constanţa un oraş de lumină, unicat, prosper şi care să fie gelozit în alte părţi. Acest titlu, care mă onorează, mă şi obligă să facem din acest oraş, aşa cum am spus, unul de lumină“, au fost cuvintele tenorului Vasile Moldoveanu adresate publicului şi tuturor constănţenilor, la înmânarea diplomei de cetăţean de onoare.

Citeşte şi Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa: Făgădău - „Poate nu am ştiut să arătăm respect valorilor oraşului“

 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, într-o serie de materiale dedicate maestrului Vasile Moldoveanu, debutul său pe scena constănţeană, ascensiunea fulminantă care i-a înscris numele în topul celor mai mari tenori ai lumii, precum şi nedreptatea făcută acestuia de statul comunist, care l-a condamnat la moarte deoarece a ales să-şi împlinească destinul artistic în străinătate.

Citeşte şi „E teribil de emoţionant!“: Celebrul tenor Vasile Moldoveanu şi-a revăzut după 60 de ani locurile natale

Marele tenor nu a mai ajuns acasă, la Constanţa, de peste şase decenii, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, a ajuns, în toamna acestui an, în sfârşit, acasă. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.

„S-a creat o punte culturală între Constanţa, New York, Amsterdam şi toate marile scene“

„Mă bucur că maestrul Vasile Moldoveanu se reîntoarce acasă, după 60 de ani, şi Constanţa îl primeşte de data aceasta aşa cum se cuvine şi într-un mediu care domniei sale îi este atât de drag şi de cunoscut. După ce a fost în faţa studenţilor şi a cadrelor universitare, primind titlul de Doctor Honoris Causa, în această seară (n.r. sâmbătă), a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, ca o recunoaştere a întregii cariere, a meritelor profesionale şi, cel mai important, a faptului că omul Vasile Moldoveanu nu a uitat niciodată să menţioneze că este din Constanţa. Practic, a dus Constanţa pe scenele mari ale lumii şi în seara aceasta s-a creat o punte culturală între Constanţa, New York, Amsterdam şi toate marile scene pe care a cântat. Pentru aceasta, îi mulţumesc, atât în numele municipiului, cât şi al meu. Mi-aş dori ca asemenea exemple să fie din ce în ce mai prezente în viaţa noastră, a constănţenilor şi, încă o dată, vreau să mulţumesc cotidianului ZIUA de Constanţa pentru că a scos la lumină un exemplu. Nu doar pentru generaţia prezentă, ci şi pentru generaţiile viitoare“, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, pentru ZIUA de COnstanţa.

Citeşte şi

Maestrul Vasile Moldoveanu va reveni la Constanţa pentru un master class: Postscriptum la o mare sărbătoare
Primarul Decebal Făgădău dă garanţii: Tenorul Vasile Moldoveanu cere restaurarea cazinoului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii