Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suntem in alerta de cutremur!

ro

01 Jul, 2009 11:57 1940 Marime text
cutremur.jpgNumărul cutremurelor cu magnitudinea între 2 şi 4 grade Richter a fost de trei ori mai mare în ultimele două luni decât se înregistrează în mod normal în România. Din cauza mişcărilor tectonice dese, apa din hidrocentrale a început să vibreze. În aceste condiţii, posibilitatea de producere a unui cutremur major în România, în anul 2009, este acum de peste 60%, conform unor studii citate de generalul Emil Străinu. Anumite studii dau ca moment de declanşare a energiilor acumulate în plăcile tectonice lunile octombrie sau noiembrie 2009. În 21 iunie, adică duminică seara, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a apărut pe un post de televiziune să spună că în România va fi un cutremur devastator, mai mare decât cel din 1977. Desigur, s-a tot spus că vine un cutremur, dar de ce să se discute despre seismologie la tv la o oră de maximă audienţă şi tocmai într-o seară de duminică?

S-a reactivat un focar în Râmnicu Vâlcea

"În ultimele 60 de zile, frecvenţa cutremurelor mici, de magnitudine 2 până la 4 grade Richter, a depăşit cu mult normalul pe teritoriul României. Asemenea mişcări telurice s-au înregistrat şi în Bulgaria, în fostul spaţiu iugoslav, Turcia şi în toată zona Mării Egee. Întregul spaţiu menţionat e acum în alertă. Mai mult, din cauza seismicităţii ieşite din comun, în ultimele săptămâni s-a constatat apariţia unor vibraţii neobişnuite ale volumelor de apă din marile acumulări hidrografice (hidrocentrale - n.r.) din ţara noastră.

De asemenea, pe 19 - 20 iunie s-a reactivat focarul seismic din Râmnicu Vâlcea, care e unul de suprafaţă, mai periculos decât cel din Vrancea", ne-a spus generalul Emil Străinu, fost consilier parlamentar pe probleme de ameninţări neconvenţionale şi asimetrice. Deci, pe 19-20 iunie s-a activat un focar seismic în Râmnicu Vâlcea, iar pe 21 iunie, apărea la televizor Mărmureanu.

Continuarea pe http://www.libertatea.ro/stire/suntem-in-alerta-de-cutremur-245739.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii