Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ștefan Ion, ministrul Dezvoltării, despre studenţia petrecută la Constanţa - „Am numai amintiri plăcute de la Institut“

ro

07 Dec, 2019 00:00 2651 Marime text
 
Numit în fruntea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în guvernul liberal prezidat de Ludovic Orban, ministrul Ștefan Ion are numai amintiri plăcute din vremea studenţiei petrecute la Constanţa, urmând cursurile Institutului de Marină Mircea cel Bătrân. Revoluţia din 1989 l-a prins pe studentul Ștefan Ion la Constanţa.
 
Cu toate acestea, deşi rămâne un „îndrăgostit de mare“, Ștefan Ion s-a întors acasă după absolvirea Institutului. Contactat telefonic, ministrul Dezvoltării a fost de acord să ne vorbească despre timpul petrecut în oraşul de la malul mării şi despre amintirile ce îl leagă de Constanţa.
 
„Am terminat în anul 1987 liceul din Focşani şi am venit apoi în Constanţa, pentru a urma cursurile Institutului de Marină Mircea cel Bătrân. Am numai amintiri plăcute din timpul studenţiei mele“, ne-a declarat ministrul Ștefan Ion. Totodată, acesta ne-a spus că şi-a făcut mulţi prieteni în timpul în care a urmat cursurile de la Institut şi că încă ţine legătura cu o mare parte din aceştia.
 
„Revoluţia din 1989 m-a prins la Constanţa“, a spus Ștefan Ion şi a continuat: „Din păcate, activitatea mea pe mare a fost scurtă“. În acest sens, lipsa experienţei în acest domeniu, dar şi faptul că nu exista o tradiţie în familia sa privind plecarea pe mare şi-au spus cuvântul, ne-a explicat ministrul Dezvoltării.
 
„Fiind un băiat crescut în Focşani, în zona Moldovei şi neavând tradiţia navigatului ori a contactului prelungit cu marea, în familia mea, am plecat să studiez la Institut cu gândul să am şi unde să revin apoi. Eu am studiat la secţia electromecanică, am fost la motoare, însă, dacă aş fi fost la Navigaţie, poate nu aş fi renunţat la mare aşa uşor şi nici la gândul de a naviga“, a precizat Ștefan Ion.
 

Promovat cu 10 la Constanţa, şomer la Focşani

 
Ca temă de proiect pentru absolvirea Institutului, ministrul a avut realizarea unei case submarine: „Țin minte că tema mea de proiect a fost o casă submarină şi am plecat să studiez pentru proiect pe lacul Bicaz, la Potoci. Acolo, am primit o ofertă de a mă transfera ca asistent la Universitatea din Iaşi, însă nu m-am dus atunci. M-am întors la Constanţa şi mi-am terminat tema de proiect şi studiile. Am promovat cu nota 10“.
 
Nota mare pe care a primit-o la absolvire, dar şi dragostea faţă de întinsul necuprins al apelor l-ar fi îndemnat, poate, să se îmbarce. Însă lucrurile s-au orânduit în alt mod: „În ciuda notei mari, mă gândeam atunci, după Revoluţie, că în România deja lucrurile stăteau altfel, se putea circula mult mai uşor şi în ţară, se putea ieşi oricând şi din ţară, nu mai era ca înainte. Aşa că am renunţat astfel să plec pe mare, să plec cu vaporul şi m-am întors acasă, în Focşani“.
 
În mod ironic, povesteşte ministrul, deşi a optat pentru întoarcerea la Focşani tocmai în ideea de a avea viitorul asigurat, acasă îl aşteptau alte surprize: „Întâmplarea face că, de bine ce-am ajuns acasă, am şi rămas şomer pentru şase luni. Atunci a fost prima mea experienţă cu bugetul, cu ideea de buget, pentru că mi s-a explicat că nu se aprobase încă bugetul şi de aceea nu mă puteau angaja“.
 
Dincolo de cursul ulterior pe care l-a urmat viaţa sa apoi, Ștefan Ion ne-a declarat că marea rămâne în inima sa: „În ce priveşte Constanţa şi studenţia petrecută aici, la Institutul de Marină, am numai amintiri plăcute, pe care le retrăiesc cu bucurie şi plăcere. Am fost îndrăgostit de mare, de şcoală, de colegi, de profesori“.

Sursa foto: Facebook
 
Citeşte şi:
 
Noile denumiri ale ministerelor din Guvernul Orban. Ce departamente sunt înfiinţate şi ce scop vor avea

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii