Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul se împrumută de la copii Contul de economii Junior asigură o primă de 50% pentru fiecare copil din suma minimă anuală (document)

ro

27 Oct, 2018 00:00 2137 Marime text
Guvernul pregătește o surpriză cu două tăișuri pentru toți părinții din România care au copii minori. Este vorba de implementarea programului guvernamental prin ordonanță de urgență - „gROwth - Contul individual de economii Junior”. Proiectul a ajuns pe 12 octombrie pe masa Consiliului Economic și Social. Banii nu sunt impozitați, nu pot fi executați silit și nu pot fi retrași înainte de termen.
 
Revenind la proiectul propriu-zis, acesta are în vedere deschiderea unui cont la Trezorerie pentru fiecare minor din țară, unde părinții vor putea depune o sumă de bani, cu o limită, iar statul va asigura o primă anuală și o dobândă la suma inițială, pe care le vor vira în cont la împlinirea vârstei copilului de 18 ani. În acel moment, Statul va asigura dobânda și prima anuală. Până atunci, în contul Trezoreriei, timp de maximum 18 ani, părinții vor cotiza bani de care nu se vor mai putea atingi decât în situații extreme.
 
Programul are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit, denumit cont individual de economii Junior. Titularul poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: să nu aibă 18 ani și să fie cetățean român. Contul se deschide automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți. Coordonatele contului de depozit și condițiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
 
Orice minor are dreptul la un singur cont individual de economii Junior, unde vor putea depune reprezentantul legal al minorilor sau alte persoane, oricând, prin virament, mandat poștal prin oficiile Poștei Române sau în numerar, prin casieriile unităților Trezoreriei Statului.
 
Sumele existente în contul individual nu pot face obiectul unei executări silite sau al unei tranzacții, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective.
 
Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 de lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiția ca suma depusă anual în cont să fie de minimum 1.200 de lei. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de la stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.
 
 
Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 de euro, calculat la cursul de schimb la zi a anului precedent.
 
La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivel se stabilește la 3% pe an. Dobânda se calculează și se plătește la scadența depozitului, când titularul contului împlinește 18 ani, în termenul prevăzut la articolul 3 din lege. Dobânda se va asigura din sumele prevăzute cu această destinație din bugetul de stat, respectiv din bugetul Secretariatului General al Guvernului prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Sumele din acest cont nu sunt impozabile.
 
Sumele existente în contul individual de economii Junior nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepția următoarelor situații: cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia sau în cazul decesului minorului.
 
Dacă nu se solicită retragerea sumelor din cont, acestea nu mai beneficiază de condițiile din acest program. Trezoreria nu va percepe comisioane pentru operațiunile derulate în cont.
 
Depunerile de sume în conturile individuale de economii Junior se pot efectua începând cu luna decembrie 2018, dar nu se calculează prima de stat pentru anul în curs.
 
În cazul copiilor fără părinți ocrotiți de serviciile specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 de lei se efectuează de către autoritatea tutelară din sume alocate în acest scop de ordonatorul principal de credite. Odată cu înfierea copiilor instituționalizați, plata sumei anuale se transferă către părinți.
 
În luna august 2018, Viorica Dăncilă anunța mai multe programe prin care statul va investi în diverse programe de ajutor pentru familii și copii. Ea vorbea atunci de programul "gROwth":  „investim în copii, investim în viitor. (…) Vom acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construcția în regim privat a 2.000 de creșe și grădinițe, inclusiv grădinițe olimpice. Programul "gROwth" - investim în locuințe de serviciu, prin care vom acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de locuințe de serviciu de către companii pentru proprii angajați. Programul "gROwth" rezidențe 5 stele, prin care vom acorda același sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construcția de rezidențe de lux pentru persoanele vârstnice. Programul "gROwth" - Contul de economisire junior, prin care la fiecare 1.200 lei economisiți de părinți pentru copii, statul acordă un sprijin anual de 600 de lei”.
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza ordonanța de urgență privind implementarea programului gROwth.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii