Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statueta Gânditorul, sigla Muzeului Național de Istorie a României a fost descoperită în județul Constanța, la Cernavodă (VIDEO)

ro

22 Dec, 2023 12:27 1225 Marime text


În cadrul evenimentului ce a marcat un an de activitate a Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României, găzduit la instituția muzeală, directorul MNIR, Ernest Oberlandaer – Târnoveanu a oferit câteva precizări în legătură cu istoria logo-ului muzeului, decoperit în județul Constanța.
 
Sigla Muzeului Național de Istorie a României este stauteta Gânditorul.


 
Ernest Oberlander – Târnoveanu a vorbit despre originea statuetei.
 
„Această statuetă a fost găsită în 1955, în timp ce se făceau cercetări arheologice la Cernavodă, într-o necropolă aparținând culturii Hamangia. Nu a fost găsită într-un mormânt, ci în pământul care a căzut jos pe malul Dunării. Dacă un student care se numea Sebatian Morintz nu ar fi trecut pe sub malul acela și n-ar fi găsit în pământul căzut fragmentele din cele două statuete era suficient să vină o viitură puternică și să nu mai avem nimic din această descoperire fabuloasă. Cele două statuete ale bărbatului care gândește și femeii șezând au fost restaurate. Pentru Muzeul Național este probabil cea mai importantă piesă având în vedere semnificația ei artistică și filosifică. Am ales-o ca logo pentru că muzeul în ultimă instanță este instituția care se ocupă de trecutul oamenilor”, a declarat Ernest Oberlander – Târnoveanu, directorul MNIR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii