Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj INSCOP Peste 90% dintre persoanele chestionate au declarat că se simt mândri că sunt români!

ro

01 Dec, 2023 12:23 989 Marime textConform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research în noiembrie 2023, peste 90% dintre români declară se simt mândri că sunt români și doar un sfert ar fi de acord cu mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros.

Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
 

Mândria de a fi român

95% dintre românii declară că se simt mândri că sunt români (față de 83% în 2013), în timp ce 4,3% afirmă contrariul (comparativ cu 12,8% în 2013). 0,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 4,2% în 2013).

Analiza socio-demografică: Nu se înregistrează diferențe semnificative pe categorii socio-demografice între respondenții care declară că se simt mândri că sunt români.

Arborarea tricolorului de ziua națională

49,7% dintre români obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua națională (față de 26,3% în 2013), în timp ce 49,9% declară că nu au acest obicei (față de 71,5% în 2013). 0,5% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 2,2% în 2013).

Analiza socio-demografică: Persoanele cu studii primare, locuitorii regiunilor Sud Muntenia și Centru obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua națională într-un procent mai ridicat decât alte categorii socio-demografice. Persoanele cu studii superioare și locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia declară că nu au un asemenea obicei într-o proporție semnificativ  mai ridicată decât media.

Mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros

26,4% dintre români ar fi de acord cu mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros (față de 29.6% în 2013). 69,7% nu ar fi de acord (față de 55.3% în 2013), iar 3,9 nu știu sau nu răspund (comparativ cu 15,1% în 2013).

Analiza socio-demografică: Persoanele cu studii primare și locuitorii regiunii Nord Vest ar fi de acord cu mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros într-o proporție semnificativ mai ridicată decât media. Persoanele cu studii superioare, gulerele gri și persoanele cu venituri ridicate sunt categoriile socio-demografice în rândul cărora se înregistrează procentele cele mai ridicate de opozanți ai unei astfel de mutări.

Ce înseamnă a fi român?

În opinia 93,6% dintre respondenți, a fi român presupune să vorbești limba română, în timp ce 5,7% resping o asemenea idee iar 0,7% nu știu sau nu răspund.. A fi român înseamnă pentru 90,6%  dintre respondenți  să ai cetățenie română, în timp ce 8,7% sunt în dezacord cu afirmația prezentată iar 0,7% nu știu sau nu răspund. Să ai o familie cu rădăcini românești este o condiție pentru a fi a român pentru 77,2% dintre participanții la sondaj, în timp ce 21,5% își exprimă dezacordul cu această idee, iar 1,3% nu știu sau nu răspund. Pentru 64% dintre respondenți a fi român presupune să fii creștin ortodox. Resping o astfel de idee 34,8% iar 1,2% nu știu sau nu răspund la întrebare.

Analiza socio-demografică: Persoanele cu studii primare, gulerele albastre și locuitorii din regiunea Sud Est sunt de părere într-o proporție mai mare decât restul populației că a fi român presupune să vorbești limba română. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Nord Est și persoanele cu venituri foarte mici sunt de părere că a fi român presupune să ai o familie cu rădăcini românești într-un procent semnificativ mai ridicat decât alte categorii socio-demografice. Proporții semnificativ mai ridicate decât media ale celor care consideră că a fi român înseamnă a fi creștin ortodox se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare, ale inactivilor pasivi și ale persoanelor cu venituri foarte reduse. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Sud Muntenia și care locuiesc în urbanul mic sunt de părere mai mult decât alte categorii socio-demografice că a fi român înseamnă să ai cetățenie română.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii